ALTERNATIVNA NOVA GODINA

Kamo pobjeći od blagdanskog ludila

23.12.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ne volite isforsirane novogodišnje dočeke i zabave na kojima se morate veseliti samo zbog posljednjeg dana u godini. Razmislite o bijegu u prirodu gdje, bez vatrometa i pucnjave, u 2012. možete ući u miru, bez blagdanskog stresa

Hrvatska je puna povučenih, ali opet vrlo zanimljivih mjesta s predivnom prirodom gdje novogodišnji vikend možete provesti uz otvoreni kamin ili ognjište kao potpunu suprotnost 'ludim' dočecima na trgovima, partyjima, tulumima, kafićima ili klubovima. Ako vam mir i priroda ipak nisu dovoljni, zima je odlično vrijeme i za isprobavanje gastronomskih ili wellness užitaka.

Unutrašnjost Istre

Istarska stancija u pitoresknom Grožnjanu

Upravo su wellness i gastronomija najjači aduti Istre, regije koju su kao jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na svijetu prepoznali vodeći mediji i prestižni turistički vodiči. Zimi je posebno romantična unutrašnjost tog poluotoka, puna srednjovjekovnih gradića koji za hladnijih dana, na vrhu svojih brežuljaka, izviru iz maglom prekrivenih šuma i polja. Kućica ili soba u nekom od brojnih seoskih turizama s vrhunskom ponudom domaćih delicija i vina lako se može pronaći u cijeloj Istri. Zaljubljenici u wellness sadržaje trebali bi se smjestiti blizu Istarskih Toplica nedaleko od Livada ili srednjovjekovnog Motovuna ili pak u lutanju Istrom svratiti u nekih od obalnih turističkih centara.
Baranja

Ljubitelji prirode, posebno divljih životinja, mogu se odlučiti za novogodišnji obilazak Kopačkog rita, zoološkog i biljnog rezervat u blizini Osijeka koji je među najvećim i najočuvanijim europskim močvarama. Kopački rit zimi pruža idealne uvjete za promatranje divljih životinja jer je vegetacija oskudna, a lako je i prepoznati životinjske tragove. Osim toga divlje svinje zimi dobijaju mlade, orlovi štekavci se gnijezde, a jeleni i košute se griju u krdima. U Baranji je, uz ljepote Kopačkog rita, Dunava i Drave, niz vinskih podruma, pustara i salaša, seoskih domaćinstava, i ostalih zanimljivih odredišta. Tu su i dvorci u Bilju i Tikvešu, a među omiljenim metama poznavatelja ovog dijela Hrvatske su eko centar Zlatna Greda i etno sela Karanac.
Gorski kotar

Na pola puta između Rijeke i Zagreba smjestila se prirodna oaza okružena stoljetnim šumama i planinama, puna prirodnih atrakcija poput špilja i planinskih kanjona. Najstarije turističko mjesto u Gorskom kotaru, Fužine, nalaze se 730 metara nad morem do kojega su udaljene tek pola sata vožnje. U blizini Fužina je mjesto Lič poznato po svetištu iz 18. stoljeća, a u središtu Gorskog kotara smjestio se Mrkopalj pored kojega su prirodne atrakcije, rezervat prirode Bijele i Samarske stijene te Bjelolasica. Mrkopalj je i kolijevka nordijskog skijanja u Hrvatskoj, ima uređena skijališta Čelimbašu i Begovo Razdolje te Hrvatski biatlonski centar.

Međimurje

Sveti Martin na Muri

Zaštitni turistički znak regije na krajnjem hrvatskom sjeveru, uz tromeđu Slovenije, Mađarske i Hrvatske, je Spa & Golf Resort Sveti Martin, no osim wellnessa, Međimurje je i kraj bogate gastronomije, vrhunskih vina i vinskih cesta. U Međimurju će vas oduševiti kultivirani brežuljkasti krajolici, pitoreskni pejzaži rijeka Mure i Drave te bogata ravnica. Mura je najvredniji prirodno očuvani lokalitet u Međimurju, ali i ekološki jedan od najočuvanijih dijelova dunavskog sliva u Europi. Od 2001. Mura je a pripadajućim područjem od 146 kilometara kvadratnih proglašena zaštićenim krajobrazom, a Drava je poznata kao najveće ornitološko i ihtiološko područje sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Lika

Prema broju i raznovrsnosti zaštićenih prirodnih objekata ipak prednjači ličko područje. Dovoljno je spomenuti samo nacionalne parkove Plitvička jezera, Paklenicu i Sjeverni Velebit te cijeli Velebitski masiv koji je park prirode i svjetski rezervat biosfere.

Za novogodišnji obilazak savršena je i dolina Gacke, gdje zdrava klima i nedirnuta priroda pružaju izvanredne mogućnosti za ugodan odmor od svakodnevne vreve. Uz tok rijeke nižu se i druge zanimljivosti poput rijetkosti biljnog i životinjskog svijeta, a Gacka još uvijek čuva neke posebnosti koje su drugdje pale u zaborav. Mnogi ne znaju da se ovdje brašno još uvijek može dobiti u mlinicama smještenim na 'vrilu' rijeke, ali i da se u stupama 'valja sukno'. U blizini je i svetište Krasno na Velebitu te utočište za mlade medvjede u selu Kuterevo.

U Jurandvoru je pronađena Bašćanska ploča
Kvarnerski otoci

Zbog blizine obale, dva najveća hrvatska otoka Cres i Krk pogodni su za kraća putovanja poput ovoga kada Nova godina pada na vikend. Uz manje romantične gradiće i otočna seoca u potrazi za mirnim mjestom na Krku svakako treba posjetiti Jurandvor, sjedište ranosrednjovjekovne opatije u kojoj je pronađen jedan od najznačajnijih dokumenata hrvatske pismenosti – Bašćanska ploča.

Cres je, pak, uz nezaboravne Lubenice izgrađene na litici nad morem, poznat i bjeloglavim supovima o kojima brine eko-centar Caput Insulae iz Belog. Centar je razvio mrežu od 60 kilometara poučnih staza u prirodi koje prolaze starim selima na Tramuntani i turistima približava ljepota sjevernog dijela otoka Cresa.