MAMINO SRCE

Kakvu djecu favoriziraju majke?

16.10.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Majke favoriziraju djecu koja ih podsjećaju na njih same, a ne onu koja su uspješna i lijepo se ponašaju, otkriva nova studija koja je pokušala utvrditi koje će dijete majke odabrati za svog budućeg primarnog njegovatelja

Istraživanje su sedam godina provodili znanstvenici sa sveučilišta Iowa State i sveučilišta New York Cornell, a pratili su 406 majki u dobi između 65 i 75 godina od kojih su tražili da odrede koje će od njihove djece biti njihov primarni njegovatelj u starosti. Majke su češće odabirale dijete koje su percipirale kao osobe koje imaju slična uvjerenja i vrijednosti kao i one same, čak i kad su druga djeca bila stabilnija i financijski neovisnija.

Megan Gilligan sa Sveučilišta Iowa State izjavila je za stranicu phys.org da je jedan od najčešćih uzoraka u odabiru bila percepcija majke o sličnosti između nje i njezina djeteta.

Znanstvenici su u studiji procjenjivali financijsku neovisnost djeteta, povijest radnih odnosa, kaznenu evidenciju i uloge supružnika ili roditelja. Međutim, ovi su se faktori pokazali daleko manje bitni od uočenih sličnosti u uvjerenjima i vrijednostima, piše MailOnline.

Bitan je čimbenik bio i spol djeteta, budući da majke žele formirati bliže, dugoročne veze sa svojim kćerima.

Profesorica sociologije Jill Suitor kaže da je od zajedničkih osobnih vrijednosti manje bitno je li dijete u braku, razvedeno ili postiglo neovisnost,

'Te majke zapravo govore da u periodu kada ne budu mogle donositi vlastite životne odluke, to može biti osoba koja misli jednako kao one. Pitaju se: 'Tko ima istu viziju o životu kao ja? tko ima dobar osjećaj za ono što treba učiniti? To je izuzetno važno s pitanjima vezanima uz njegu', piše u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Marriage and Family.