NOVA SAZNANJA

Kako vam usisavanje kuće ugrožava zdravlje

02.10.2013 u 19:02

Bionic
Reading

Nakon novog istraživanja, znanstvenici upozoravaju: čišćenje kuće može loše utjecati na zdravlje. Prema riječima znanstvenika, usisavanje kuće može pogoršati alergije, jer se stvara fina 'maglica' od bakterija i plijesni

Usisavanja kuće može samo pogoršati alergije stvarajući finu 'maglicu' od prašine, bakterija i plijesni, pokazalo je novo istraživanje. Tijekom usisavanja usisavač skuplja te čestice i potom ih raspršuje, a one plove zrakom pa ih je i znatno lakše udahnuti, piše Daily Mail.

Skupina australskih znanstvenika upozorava kako bakterije i plijesan mogu potaknuti alergije da buknu, a osim toga tu je i rizik od potencijalno smrtonosnih bakterija koje se prenose zrakom. U pokusima na Sveučilištu u Queenslandu i Laval u Quebecu otkriveni su tragovi DNK-a bakterija otpornih na lijekove i tragovi DNK-a bakterije Clostridium botulinum u uzorcima prašine uzete iz usisavača.

Prema riječima znanstvenika, kućna prašina može djelovati kao sredstvo nastanka dojenačkog botulizma koji može imati ozbiljne posljedice jer ga ranije studije povezuju sa sindromom iznenadne dojenačke smrti.

Usisavanje prašnjavih tepiha i namještaja skuplja potencijalno opasne plijesni i čestice te ih 'prska' po zraku. Osim potencijalno smrtonosnih infekcija, prašina može dovesti i do štetnih učinaka po alergičare, djecu i osobe sa slabim imunitetom.

Rezultati najnovije studije, objavljene u časopisu Applied and Environmental Microbiology, još više će stvoriti sliku usisavača kao potencijalnog izvora štetnih i smrtonosnih patogena koji se pojavljuju u nerješivim medicinskim slučajevima, kaže tim znanstvenika.