KUNA PO KUNA

Kako uštedjeti na hlađenju za velikih vrućina

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 12.07.2016 23:24
  • Objavljeno 12.07.2016 u 23:24
žena ventilator

žena ventilator

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S obzirom na to da je u zadnjih 160 godina globalna temperatura narasla za jedan i pol Celzijev stupanj, ne čudi da nam je ove godine svaki mjesec najtopliji dosad. Klimatizacijski uređaji i ventilatori nam neprekidno rade, no postoji li način da barem malo smanjimo potrošnju? Evo nekoliko korisnih savjeta

Smanjite hlađenje noću

Ljudima dok spavaju nije onoliko vruće koliko u budnom stanju, pa tijekom noćnih sati možete smanjiti hlađenje.

Ne morate hladiti sve sobe

Ako nema potrebe za hlađenjem cijelog stana ili kuće, iskoristite ventilator za prostor u kojem se nalazite. Ventilatori troše manje nego klimatizacijski uređaji.

Naviknite se na život u mraku

Spustite sve rolete i navucite zavjese. Ne dopustite suncu ulaz u kuću i trebat će vam značajno manje energije da ohladite svoj dom.

Održavajte svoj klimatizacijski uređaj

Ne biste vjerovali koliku razliku čini samo čišćenje filtara. Neočišćeni uređaji trošit će oko 15 posto više energije za posao koji obavlja održavani klimatizacijski uređaj.

Razmještaj namještaja

Ako vam je namještaj ravno ispred klimatizacijskog uređaja, onda hladite njega, a ne sebe. Razmjestite malo stvari za maksimalno hlađenje. Štoviše, možete iskoristiti i ventilator kako biste potjerali hladni zrak u drugi dio vašeg doma, kao na primjer s kata u prizemlje.


Ugodnih 25 Celzijevih stupnjeva

Klimatizacijski uređaj će bez problema hladiti vaš dom na 25 Celzijevih stupnjeva. Postizanje i održavanje te idealne temperature za vaš će uređaj biti otprilike isti napor koji ulaže auto kad se vozite po ravnoj autocesti. Sve ispod toga značajno će povećati potrošnju energije.

Život u kući

Ako imate kuću, podrum je najhladnije mjesto u njoj. Zatvorite sve otvore koji vode do njega kako biste spriječili odlazak hladnijeg zraka u niže dijelove kuće. Također se pobrinite za toplinsku izolaciju svih cijevi klimatizacijskog uređaja koje prolaze kroz dijelove kuće u kojem nema hlađenja.

Povratak kući

Većina ljudi želi se ljeti vratiti u ugodno ohlađen dom, no nema smisla pokušavati održati željenu temperaturu dok vas nema kod kuće. Namjestite hlađenje na nekoliko Celzijevih stupnjeva višu temperaturu od one na koju ste navikli prije odlaska, pa će se vaš dom brže i lakše ohladiti kad se vratite.

Nabavite bolje žarulje

Zakoračite u novo stoljeće i prestanite koristiti stare žarulje. Kupite fluorescentne ili LED žarulje koje stvaraju značajno manje topline, a troše manje energije.

Tuširajte se i pijte puno vode

Mlaki ili hladni tuševi su sjajan način da se rashladite kad štedite struju. Možete čak napuniti kadu vodom i samo uroniti u nju svaki put kad vam je vruće umjesto da se tuširate.

Gasite uređaje koje ne koristite

Uređaji poput računala i frižidera stalno stvaraju toplinu, a TV i audio uređaji stvaraju toplinu, čak i kad su u stanju pripravnosti. Isključite sve što ne koristite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!