NAJVAŽNIJA PRAVILA

Kako urediti spavaću sobu po feng shuiju?

11.08.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Nesanica, lagan san, košmari, noćne more mogu biti uzrokovani fizičkim problemima, baš kao i činjenicom da rate kredita rastu, kao i cijene režija, hrane i benzina, dok se broj zaposlenih i njihova primanja gotovo proporcionalno smanjuju. Teško možemo utjecati na te činjenice, no san si ipak možemo olakšati uz pomoć feng shuija

Idealna spavaća soba pravilima po feng shuija sastoji se samo od kreveta i noćnih ormarića

Drevno kinesko umijeće stvaranja harmoničnog okružja u cilju poboljšanja protoka životne energije feng shui upozorava na brojne prepreke kvalitetnom snu. Nije svejedno prema kojoj strani svijeta vam je okrenut krevet, kako je uređena spavaća soba, jesu li u njoj biljke ili računalo, gdje se nalaze vrata, pa čak i koje je boje posteljina.

Jedna od najvažnijih stvari je smještaj spavaće sobe u odnosu na strane svijeta. Ukoliko je moguće, treba je smjestiti na sjever, jugozapad ili barem sjeveroistok životnog prostora. Spavaonica je najviše yin prostorija u stanu, pa bi njezina energija trebala omogućiti smirenje rasterećenje i odmak od dnevnih briga, stoga nipošto ne treba služiti kao odlagalište stvari, a slike i dekoracije u njoj trebaju imati umirujući karakter, baš kao i boje koje prevladavaju u sobi.

Idealna spavaća soba sastoji se samo od kreveta i noćnih ormarića. Budući da u krevetu provedemo trećinu života, nema razloga da ne bude kvalitetan, a to se posebno odnosi na madrac. Najpoželjniji materijal za izradu kreveta je drvo. Važno je da krevet ima puno uzglavlje te da bude stabilan, masivnih četvrtastih nogu i odignut od poda. Nizak krevet ili madrac na podu nepoželjni su, baš kao i uznožje na krevetu, jer blokiraju protok energije. Prostor ispod kreveta mora biti prazan i čist. Uzglavlje kreveta treba biti naslonjeno na zid, ali ne točno nasuprot vratima ni ispod prozora.



Idealno je da krevet bude dijagonalno od vrata kako biste ležeći imali otvoren pogled na vrata. S gledišta feng shuija, idealan krevet je futon. On se sastoji od osam slojeva debele pamučne vate unutar jake pamučne plahte. U Japanu ih stavljaju na pod ili na prostirke od bambusa, a na Zapadu se većinom postavlja na drveno postolje kako bi se mogao dobro prozračivati. Preporučljivo je da bračni krevet imati zajedničku podnicu i jedan veliki madrac te da prekrivač bude dovoljno velik za oboje jer se na taj način energije partnera čvršće povezuju, produbljuje se intimnost i jača međusobno povjerenje.

Kreveti na kat nikako nisu preporučljivi
jer spavač na gornjem katu energetski pritišće onog na donjem katu, a sam se zbog velike visine istovremeno nalazi u energetski nestabilnoj poziciji. Još je nepovoljnije kada se ispod povišenog kreveta nalazi radni kutak jer se na taj način kontinuirano sukobljavaju energije rada i spavanja, pa se može dogoditi da umjesto zdravog sna noć provedemo razmišljajući o poslovnim obavezama, a zatim drugi dan 'spavamo' na poslu. Isto vrijedi za radne stolove i stoliće za računala u spavaćoj sobi. Ukoliko u svom domu ne možete izdvojiti zasebnu sobu za rad, uredite radni prostor u okviru dnevnog boravka. Za bolji i zdraviji san, od kreveta udaljite mobitele, kabele i elektroničke naprave.

U tradicionalne feng shui tabue spada spavanje ispod stropne grede ili spuštenog stropa jer se smatra izuzetno nepovoljnim, a isto vrijedi i za 'mostove' od ormara koji su bili vrlo popularni 80‐ih godina. Nepovoljnim se također smatra i kada su noge spavača usmjerene prema izlaznim vratima.

Pažljiva upotreba crvene i purpurne boje može probuditi strast i stvoriti romantičan ugođaj

U spavaćoj sobi koristite nešto umjerenije i nježnije nijanse, a ukoliko spavaonica obiluje glatkim sjajnim površinama, treba je umiriti mekim prirodnim tkaninama, jastučićima ili prekrivačima. Jedan od najpoznatijih i često spominjanih feng shui savjeta je uklanjanje ogledala i ostalih sjajnih površina iz spavaće sobe.

Najvažnije je da ogledalo ne bude smješteno točno nasuprot kreveta. Ako ga se ne može ukloniti, preko noći ga treba prekriti mekanom tkaninom. Biljke općenito predstavljaju povoljnu energiju u prostoru, no baš kao i akvariji, fontane i slični popularni feng shui aktivatori, nisu prikladne za spavaće sobe jer je njihova energija uzlazna. Rasvjeta u spavaćoj sobi treba biti dovoljna, no nikako pretjerana, a kako bi se stvorio što topliji i opuštajući ugođaj, mogu se postaviti tapiserije i slike s okvirom bez stakla ili sa staklom koje ne zrcali.

Ukoliko želite poticati pozitivne aspekte svoje veze i probuditi strasti u spavaćoj sobi, držite predmete u parovima, poput slika, svijeća i stolnih svjetiljki, jer simboliziraju intimnost. Iako se za spavaće sobe preporuča upotreba pastelnih boja, pažljiva upotreba crvene i purpurne boje može probuditi strast i stvoriti romantičan ugođaj. Maksimalni učinak postići ćete postavljanjem purpurnog predmeta na jug sobe ili nečeg crvenog na zapad.

Sklonite iz spavaće sobe sve nelagodne i tužne uspomene i slike, baš kao i sve započete, a nezavršene stvari ili poslove. Prije spavanja složite obuću, torbe, odjeću i druge stvari koje nisu na svom mjestu. To će doprinijeti da se osjećate dobro, mirno i sigurno jer urednost je zlatno pravilo feng shuija