prevencija gubitka pamćenja

Kako smanjiti rizik od demencije? Desetogodišnje istraživanje dokazalo da postoji 6 ključnih faktora

  • Autor: L.M.B.
  • Zadnja izmjena 31.01.2023 11:38
  • Objavljeno 30.01.2023 u 22:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Kneschke / Alamy / Alamy / Profimedia

Najopsežnije istraživanje prevencije demencije koje je dosad provedeno dokazalo je da je ključ u zdravom načinu života kojim se mogu 'poništiti' čak i genetske predispozicije

Najnovije istraživanje dokazalo je da postoji šest navika kojima se značajno može smanjiti rizik od obolijevanja od demencije te usporiti slabljenje pamćenja.

Istraživanje je provođeno u Kini više od deset godina te je donijelo neka posve nova otkrića. Primjerice, ranije se znalo da prekomjerna težina i društvena izoliranost pogoduju obolijevanju od demencije, no sada je dokazano da je i zdrav životni stil jedan od vrlo bitnih faktora.

Zdrava, izbalansirana prehrana, vježbe za tijelo i um, redovita socijalna interakcija te prestanak konzumiranja alkohola i cigareta detektirani su kao ključni faktori zdravog života koji smanjuju rizik od demencije.

Naime ovi faktori pogoduju radu mozga i omogućuju kvalitetnije starenje, stoga imaju značajan učinak čak i na osobe genetski predisponirane za demenciju i druge bolesti, poput Alzheimera.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: LEWIS HOUGHTON / Sciencephoto / Profimedia

Riječ je o bolestima karakterističnima za stariju dob, no postoje slučajevi kada se simptomi gubitka pamćenja javljaju i u znatno ranijoj dobi. Znanstvenici napominju da je ovo istraživanje pokazalo da se već pri prvim simptomima, poput pojave zaboravljivosti, mogu učiniti koraci koji će zaustaviti pad kognitivnih funkcija.

6 faktora koji smanjuju rizik od demencije

Barem 150 minuta umjerene tjelovježbe ili 75 minuta vježbanja u visokom intenzitetu tjedno

Izbalansirana prehrana

Apstinencija od alkohola ili povremena umjerena konzumacija

Apstinencija od pušenja 

Kognitivna aktivnost kroz mentalne vježbe barem dva puta tjedno (čitanje, igre s kartama, slaganje puzzli...)

Održavanje socijalnih kontakata druženjem barem dva puta tjedno

'Ovi rezultati upućuju na pozitivan ishod u tretiranju demencije jer sugeriraju da je kombiniranjem nekoliko čimbenika zdravog života moguće usporiti gubitak pamćenja, neovisno o genetskim rizicima', kažu autori studije provođene od 2009. do 2019. godine.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: LEWIS HOUGHTON / Sciencephoto / Profimedia

Ipak, znanstvenici napominju da postoji jedna zamka u njihovom istraživanju. Naime ono ovisi o subjektivnim i nekontroliranim procjenama ispitanika koji su bilježili svoje navike tijekom deset godina. Isto tako, većina ih je ulaskom u istraživanje već imala zdrav stil života.

'U svakom slučaju, dokazali smo izvan svake sumnje da je značajniji pad sposobnosti pamćenja moguće prevenirati kroz redovito vježbanja tijela i uma, zdravu prehranu i druge navedene faktore', zaključuju autori istraživanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!