SEZONSKE BOLJKE

Kako prepoznati imate li gripu ili ste prehlađeni

15.10.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Ponekad je teško znati što vas je napalo – gripa ili obična prehlada – no postoji nekoliko dobrih načina kako prepoznati uljeza

Gripa je posljedica dobro poznatog virusa koji ima samo nekoliko varijacija, a postoji oko 200 virusa čije simptome nazivamo prehladom. Gripa može biti prilično opasna, no srećom postoje cjepiva za nju, a virusi prehlada koje se uglavnom liječi kućnim pripravcima nisu ozbiljan problem i svode se na kratko razdoblje puhanja nosa, grlobolje i suznih očiju.

Ako je gripa u pitanju

Gripa najčešće udara iznenada i jako. Temperatura iznenada može skočiti na više od 38 Celzijevih stupnjeva, popraćena umorom, boli u mišićima i pritiskom u prsima. Kašljanje i curenje iz nosa također se javljaju, no uglavnom su značajno manji nego kod simptoma prehlade.

Što učiniti

Posjetite liječnika. Lijekovi koji su efikasni protiv gripe moraju se početi piti unutar 48 sati od početka simptoma. Terapija će umanjiti simptome, ubrzati oporavak i značajno umanjiti šanse daljnjih komplikacija kao što su upala pluća i bronhitis.

Što ne činiti

Nemojte se pokušati sami liječiti. Tako se možete lako otrovati. Također, nemojte tražiti ni prihvatiti antibiotike, jer oni djeluju samo na bakterije, a ne na viruse. Iako će liječnik najbolje znati što vam treba, zeleni šlajm kod iskašljavanja obično je znak bakterijske infekcije pa je moguće da ćete zbog toga ipak dobiti antibiotike.


Ako je prehlada u pitanju

Simptomi prehlade rijetko se spuštaju niže od grla. Ako vam curi nos ili su vam suzne oči i kašljete zbog grlobolje, no nemate nikakvih drugih problema, onda je prilično sigurno da ste samo prehlađeni.

Vjerojatno nećete odmah ili uopće dobiti temperaturu, a simptomi će vrlo polako i postupno postajati gori. Čak i ako iskusite bolove u mišićima ili temperaturu, neće biti ni približno onoliko neugodni kao kod gripe.

Što činiti

Možete skratiti bolest za nekoliko dana uz pomoć 250 do 500 miligrama vitamina C dnevno čim primijetite simptome. Kako nema čvrstih dokaza da će vam vitamin C stvarno pomoći, nemojte pretjerivati jer biste si mogli naštetiti želucu.

Bomboni s cinkom acetatom koje koristite tijekom 48 sati također mogu pomoći sa simptomima prehlade. Važno je puhati nos jer se u njemu virusi razmnožavaju.

Što ne činiti

Ako imate nisku temperaturu, odmarajte se, znojite i pijte puno tekućine. Nemojte posezati za lijekovima koji spuštaju temperaturu ili otvaraju dišne kanale – to ostavite tek za vrijeme kad mislite da se ne možete gore osjećati. Lijekovi koji smanjuju natečeno tkivo nosnog kanala rade kako trebaju samo prvi put. Nakon toga bi svaki sljedeći put što ih koristite trebali dvostruku dozu, a to lako može dovesti do pretjerivanja.