SAVJET STRUČNJAKA

Kako pametno jesti za blagdane i zadržati vitku liniju

15.12.2015 u 08:46

Bionic
Reading

Ako ove godine želite izbjeći posljedice neumjerenosti, dovoljno je unijeti nekolicinu preinaka u tradicionalna jela i time preurediti blagdanski jelovnik da dobije zdraviji štih, a opet uživati, jer ipak je to posebno razdoblje u godini

Što birati među mnogobrojnim namirnicama i bogatom trpezom kako nakon blagdana ne bismo morali odmah na dijetu, savjetovala nam je Sandra Krstev Barać, mag. nutr. iz Vitaminoteke.

Bakalara nikad dosta

Glavna je badnja delicija bakalar pripremljen na mnoge načine, ali ipak nekako je omiljen onaj s krumpirom. Bakalar je (kao i u ostalom i druga riba koja krasi badnji stol, poput slatkovodne ribe u sjevernim krajevima) odličan niskokalorični izvor punovrijednih proteina što znači da osigurava sve esencijalne aminokiseline nužne za pravilno funkcioniranje organizma. Osim toga, bakalar je riba hladnih voda pa poput lososa, obiluje esencijalnim masnim kiselinama omega-3.

'Da bi se osigurala blagotvorna svojstva koje bakalar može pružiti, nije svejedno kako je pripremljen. Prednost ima kuhani i pečeni bakalar, a onaj prženi je poželjno izbjegavati zbog slobodnih radikala koji nastaju takvim načinom pripreme. Poznato je da je povećana količina slobodnih radikala zajednička karakteristika mnogih degenerativnih bolesti današnjice', objašnjava nam Krstev Barać.

Ako niste ljubitelj bakalara zbog njegova intenzivnog okusa, zamijeniti ga možete nekom drugom ribom, npr. oslićem čije je bijelo meso izrazito ukusno i lagano pa ga vole i najmlađi.

Budući da je bakalar, a i druga riba, među najvrednijim namirnicama koja se u našim krajevima može naći na blagdanskom stolu, nije loša ideja nastaviti tako i na sam Božić za doručak ili umjesto kaloričnih narezaka bogatih masnoćama servirati riblju paštetu. Nju vrlo jednostavno možete pripremiti tako da skuhano i očišćeno meso ribe usitnite, dodate mu malo jogurta i češnjaka te dobro promiješajte. Riblju paštetu servirajte uz integralne krekere ili dvopek.

Uz puricu servirajte povrće

Neizostavni blagdanski objed i popularna je purica s mlincima. Meso puretine odličan je izvor visokovrijednih proteina, kaže Krstev Barać, a u usporedbi s crvenim mesom ima relativno skroman sadržaj zasićenih masti koje nepovoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Puretina, sama po sebi, ne obiluje kalorijama, no njenu će kalorijsku vrijednost povećati razni prilozi, umaci, ali i nadjevi kojima se ona nerijetko puni. Tako primjerice omiljeni mlinci u masnoći u kojoj se purica pekla čine ukupan zbroj unesenih kalorija i masti znatno većim, pridonoseći kumuliranju masnog tkiva.

Stoga ove godine budite mudri i umjesto mlinaca uz puricu servirajte povrće. Brokula, cvjetača, mahune ili prokulice pripremljeni na pari ili na lešo upotpunit će obrok bez suvišnih kalorija. Pokušajte i umjesto zapečenog graha uz puricu servirati zapečeni bob s povrćem.

Trikovi za zdravije kolače

Božićni kolači tradicionalno obiluju šećerom, no zašto ne biste ove godine pokušali smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače. Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekim od ukusnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili cimet. Kao mudra alternativa za šećer mogu poslužiti i prirodna sladila poput meda, agavinog sirupa ili neki od sladova od žitarica. Med je izvrstan jer za istu količinu šećera potrebno je upola manje meda zbog toga što obiluje slatkom fruktozom.

Još jedan trik za smanjenje kalorijske vrijednosti kolača je priprema voćnih kolača. Smanjite upotrebu čokolade i zamijenite je bobičastim voćem čija prirodna kiselost odlično pristaje uz slastice. Bobičasto voće uvrstite u recept za muffine ili biskvitne kolače. I savijače s voćnim punjenjem odlična su alternativa kremastih kolača i torta.

Dodatni trik za smanjenje masnoća u kolačima je tako da polovinu propisane količine zamijenite pireom od jabuke, banane, šljiva ili pak bundeve.