SAVJETI ZA VRTLARENJE

Kako održavati vrt u srpnju: Samo nekoliko minuta truda dnevno bit će dovoljno da sve u njemu i dalje buja i cvjeta

01.07.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Srpanj je za vrtove i vrtlare plodan mjesec. Ljeto je u punom jeku i gredice su pune cvijeća i povrća koje obiluje plodovima. Međutim, ljeto nudi i druge aktivnosti zbog kojih vrtlarenje pada u drugi plan pa mnogi vrtovi ostaju zanemareni. Imajte na umu da vaš vrt i u srpnju još uvijek raste i samo nekoliko minuta dnevno pomoći će vam da i uz malo truda sve dalje buja i cvjeta

Dalije će cvjetati do kraja mjeseca, ali kako bi teške cvjetove održali uspravnima, trebat ćete poduprijeti visoke stabljike cvijeta. Redovito uklanjajte odumrle cvjetove i berite svježe. Tretiranje organskom hranom s morskim algama svakih nekoliko tjedana održat će biljke zdravima i davati vam cvjetove do prvih mrazeva.

U ovo doba godine plastenicima je potrebna ventilacija. Tijekom vrućeg vremena vrata i ako imate prozore držite otvorenima. Zalijevanje obavljajte rano ujutro ili navečer, a za malo dodatne vlage navlažite i staze. Ako je potrebno zasjenite plastenik.

Redovito hranite rajčice i paprike, a nastavite uklanjati i zaperke kako bi imali veće plodove. Ako rajčicu uzgajate na otvorenom, zalijevajte je rano ujutro i to uz korijenje kako biste spriječili zarazu. Poduprite i privežite veće izdanke na rajčici kako biste spriječili pucanje teških grana.

Ako imate gliciniju koja se otela kontroli, vrijeme je za orezivanje. Dugi novi izboji mogu se obrezati na oko 6 do 8 centimetara od glavnih grana. Ovo možete ponoviti u siječnju i veljači. Ako vam glicinija djeluje slabo ili nije uspjela procvjetati, provjerite je li ju napao nametnik, ljuskavi insekt koji isisavaju sok iz biljke.

Prorijedite dvogodišnje sadnice koje su posijane u lipnju. Ako su posijane u sjemensku gredicu, razmaknite sadnice i uklonite s gredice korov. Ako vas je nedavno očarao naprstak (Foxgloves) svojom ljepotom, još uvijek ga stignete posijati za sljedeću godinu.

Odrežite bilje koje mislite sušiti. Mažuran i origano se mogu ubrati za sušenje već prije cvjetanja. Lavandu režite tek kad procvjeta, jer je njeno suho cvijeće izvrsno sredstvo za odbijanje moljaca, a korisno je i u kuhinji. Bosiljak se može sijati izravno van ili u zemljane posude koje će vam sljedeći nekoliko mjeseci stajati uz prozor. Za kontinuirano dospjevanje mirisnih listova, bosiljak sijte u serijama svakih nekoliko tjedana.

Pobrinite se da sve što ste posadili u posude bude redovito zalijevano. Ako idete na godišnji odmor, obilato zalijte biljke prije odlaska i upotrijebite podloške ispod posuda za biljke ukoliko ih imate. Ne uspijete li zalijevanje riješiti tako, zamolite ljubaznog susjeda da to čini tijekom vaše odsutnosti.

Redovito uklanjajte ocvale cvjetove s pelargonija i sličnih biljaka, jer će im to osigurati kontinuirano cvjetanje tijekom cijelog ljeta. Ako su se nemesije, dijascije ili petunije već počele osjemenjavati, odrežite glavice sjemena i prihranite ih s morskim algama te za nekoliko tjedana očekujte još jedan procvat.

Imate li vrtno jezerce, pobrinite se da korov koji ga prekriva bude redovito uklanjan. Tijekov vrućih dana vodite računa o tome da nadopunjavate razinu vode kako bi biljke, i eventualno ribe, ostale zdrave. Uklonite i sve odumrle vodene biljke i sve invazivne vrste prije nego vam zauzmu jezerce.

Tijekom srpnja rezanog cvijeća će biti u izobilju. Pobrinite se da se mirisna grahorica svakodnevno bere i zalijeva na odgovarajući način, kako bi se pospješilo cvjetanje. Kokotić, cinija, ljekoviti neven i georgina odlično izgledaju u vazama, a glatka hortenzija, macleaya, končara i plamenak su samo neke od trajnica koje će odlično izgledati i u većim posudama ili kao plutajuće svijeće u velikim posudama razbacanim po stolu.