UPUTe STRUČNJAKA

Kako izbjeći iritacije i ožiljke na licu kada nosite zaštitnu masku

23.04.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Zaštitne maske su, uz rukavice, naš najjači štit u borbi protiv koronavirusa, no svakodnevno nošenje maski za lice, pogotovo više sati dnevno, može uzrokovati ozbiljne probleme na koži kao što su crvenilo, iritacije, akne, ogrebotine, ožiljci i modrice. Stručnjaci su dali upute kako spriječiti oštećenja na koži koja bi nam svima mogla koristiti

Sada kada je izolacija postala naša nova normala većina nas prilikom izlaska iz stana navuče jednokratne rukavice, a na glavu stavi zaštitnu masku. Bilo da je riječ o odlasku u trgovinu, šetnji psa ili o točenju goriva na benzinskoj pumpi, ovu mjeru zaštite nikako ne bismo smjeli preskakati dok opasnost od virusa ne prođe.

No, svakodnevno nošenje maski za lice može imati i svoje negativne strane, posebno ako pripadate skupini zdravstvenog osoblja koje je na prvoj crti obrane od pandemije. Neki od njih svoje zaštitne maske ne skidaju s lica preko osam sati dnevno, a kao posljedica toga na koži dolazi do crvenila, iritacija, pa čak i ožiljaka.

'Konstantno trljanje bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacija. Kada tome pridodamo ulje, znoj, prljavštinu i šminku koja se nakuplja ispod maske, iritacije su neizbježne. To može izazvati osip, pa čak i prištiće, pogotovo na području gdje maska direktno dolazi u doticaj s kožom. U ozbiljnijim situacijama u kojima se nalaze zdravstveni radnici koji maske nose satima može doći i do ozbiljnih oštećenja na koži poput modrica i ožiljaka', rekao je dr. Joshua Zeichner, voditelj dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Razlog zbog kojeg dolazi do iritacija je prvenstveno taj što dišemo direktno masku, zbog čega se unutar nje zadržava toplina. Koža u tom trenutku postaje znojna, što može izazvati pojavu akni, a u kombinaciji s trenjem dolazi do iritacija. No, postoje preventivni načini na koje se možete osigurati od iritacija.

Uzmite u obzir tkaninu od koje je napravljena maska

Bez obzira radite li sami svoje zaštitne maske ili ih kupujete kod malih obrtnika i u trgovinama, zapitajte se koju tkaninu koristiti, odnosno od koje je tkanine napravljena kupovna maska za lice. Ona može uistinu napraviti razliku. Izbjegavajte sintetičke maske pod kojima će se koža još viješe znojiti, a umjesto njih radije birajte maske izrađene od prirodnih, mekanih materijala kao što je pamuk.

Prestanite se šminkati

Znamo da neki od vas i dalje moraju svaki dan odlaziti na posao, no bilo bi pametno da svoje make up kistove i pudere neko vrijeme ostavite po strani. Pustite kožu da diše. Pored činjenice da trenutno nitko ne obraća pažnju na vašu kožu lica, maska ​​će sasvim sigurno tijekom dana ukloniti šminku s vašeg lica jer se neprestano trlja o vašu kožu. Ista ta šminka može začepiti uljne žlijezde i pore što može izazvati pojavu akni i stvoriti problem osobama koje inače imaju problematičnu kožu. Dobra vijest je da još uvijek možete našminkati oči uz pomoć malo maskare i sjenila za oči.

Odreknite se grubih pilinga i agresivnih proizvoda za čišćenje lica

Iako biste u izolaciji mogli doći u napast da svojoj koži piredite tretman lica, koristeći razne pilinge i proizvode za uklanjanje mrtvih stanica kože s lica, radije to odgoditi na neko vrijeme. Sada nije vrijeme da kožu dodatno iritirate, već da je nahranite i hidratizirate.

'Važno je koristiti ultra nježna sredstva za čišćenje i hidratantne kreme', upozorava dr. Zeichner. 'Gruba sredstva za čišćenje lica mogu oštetiti vanjski sloj kože, što uzrokuje suhoću i upale. Zbog toga je izglednije da ćete nakon nošenja maske za lice primijetiti iritacije na svojoj koži'.

Najbolje je držati se nježnih, jednostavnih formula kao što su kreme za izrazito oštećenu kožu. Osobama koje inače koriste retinol u svojoj beauty rutini, stručnjaci predlažu da ga na neko vrijeme zaborave. Preporučljivo je koristiti i serume koji su bogati hranjivim sastojcima za kožu, a ako često boravite na otvorenom ne zaboravite nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom koja će vas zaštiti od ultraljubičastih zraka.

U svou dnevnu beauty rutinu možete uvrstiti i proizvode za čišćenje lica koji sadrže salicilne kiseline koje dubinski čiste pore od masnoća i time preveniraju njihovo začepljenje.

Očistite lice odmah nakon korištenja zaštitne maske

Estetičar Renée Rouleau pore slikovito opisuje kao cijevi koje pucaju pod pritiskom nakon što se začepe od prljavštine. Znoj i prljavština koja se nakupljala ispod maske začepit će pore, nakon čega će se na površini kože pojaviti akne. Zato je važno nakon svakog korištenja maske oprati ruke, a potom i lice. Osim čistom vodom, lice možete očistiti i antibakterijskim tonerom koji će ukloniti sve bakterije s kože.

Ublažite trenje uz pomoć krema ili masti

Vašoj koži će ovih dana biti potrebna dodatna njega, a posebice nakon nošenja zaštitne maske. Usredotočite se na problematiku. Ako ste na koži primijetili sitne prištiće, svakodnevno perite lice i koristite preparate za sprječavanje nastanka akni, a ukoliko je vaša koža suha i crvena, posegnite za umirujućim, ljekovitim proizvodima za lice.

Ako ste skloni iritacijama, koristite bogate kreme direktno prije nanošenja zaštitne maske. To bi trebalo spriječiti cvrenilo i iritacije. Umjesto na moćne aktivne sastojke, usredotočite se na umirujuće balzame i ulja. Ako maske nosite nekoliko sati dnevno, vaša koža vapi za dodatnom njegom. Na koži se mogu pojaviti crvenilo, posjekotine, ogrebotine i modrice, posebno ispod očiju i u predjelu nosa gdje je koža nešto tanja, što nije nimalo ugodno.

Cilj je smanjiti napetost i trenje, a to možete postići njegujući kožu okluzivnim mastima kao što je vazelin te oblogama koji ne samo da pomažu u zacjeljivanju rana, već i služe kao barijera prije nego što nanesete masku. Također kožu na predjelu gdje maska dodiruje lice (nos, obrazi) možete prethodno zaštititi ekstra tankim hidrokoloidnim zavojima.

Ako vas brinu modrice, posegnite za gelom od arnike koji često koriste sportaši, dok kod osipa i svrbeža pomaže 1%-tna krema na bazi hidrokortizona. Sve otvorene rane za sprječavanje infekcija koristite bacitracinske masti i sprejeve kao što je Bivacyn.