NIJE ISTO

U borbi s prljavštinom i virusima: Znate li razliku između čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije

22.04.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Zahvaljujući koronavirusu proljetno čišćenje stana poprimilo je potpuno novo značenje. Postavlja se pitanje je li uobičajeno čišćenje dovoljno da ubije virus i u kada je potrebno dezinficirati, pa čak i sterilizirati pojedine predmete i površine u stanu?

Stručnjaci su pojasnili razlike između čišćenja, dezinficiranja i steriliziranja te su dali svoje preporuke koje proizvode je najbolje koristiti kako bi očuvali svoje zdravlje i zdravlje ukućana.

Koja je razlika između čišćenja i dezinficiranja

Kada čistite, fizički uklanjate prljavštinu s površina i predmeta, kao primjerice s kuhinjske radne ploče. Čišćenje pomaže u uklanjanju bakterija, no dezinficiranje je puno bolja opcija kada se želite osigurati od bakterija i virusa', rekla je dr. Vandana A. Patel za InStyle.

Dezinfekcija označava postupke usmjerene na uništenje najvećeg broja neželjenih mikroorganizama. U tu svrhu se rabe fizikalna i kemijska sredstva.

'Dezinfekcija učinkovito ubija bakterije', objašnjava dr. Patel i dodaje kako je uobičajeno čišćenje pomoću vode i sapuna dovoljno za čišćenje tipičnih predmeta u kućanstvu. No, ukoliko želite biti sigurni da ste pojedine predmete i komade namještaja dezinficirali, okrenite se proizvodima koji su namijenjeni upravo za to.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) predlaže korištenje kućanskih dezinficijensa i razrijeđene otopine izbjeljivača kao učinkovite metode ubijanja bakterija.

Prilikom dezinficiranja stana Dr. Patel savjetuje da obratite pažnu na žarišne točke bakterija kao što su stolovi, kvake i ručke, prekidači, daljinski, WC školjka i lavandin. Ne zaboravite na tipkovnicu, mobitel, tablete i slično.

Apple preporučuje sigurno čišćenje iPhonea pomoću dezinfekcijskih maramica. Samsung preporučuje da isključite uređaj, uklonite maskicu i isključite uređaj s punjača, a zatim obrišete telefon mekom krpom od mikrovlakana koja je natopljena malom količinom dezinfekcijskog sredstva.

Ako je površina na pogled prljava, dr. Patel predlaže prvo čišćenje površina i predmeta, a potom dezinfekciju istih.

Kada je potrebno sterilizirati

Iako ćete zbog panike koju je izazvala pandemija možda pomisliti da je vašem domu potrebna sterilizacija, dr. Patel tvrdi kako ova metoda koja uništava sve mikroorganizme na površini predmeta obično nije potrebna u prosječnom kućanstvu. Sterilizacija je najčešće rezervirana za zdravstvene ustanove i salone ljepote gdje se pomoću autoklava steriliziraju medicinski instrumenati i druga oprema.

'Sterilizacija je specifičan proces koji podrazumijeva pridržavanje uputa o temperaturi, vremenu, opremi i drugim kontrolama kvalitete kako bi rezultat bio učinkovit', objašnjava dr. Patel.

Sterilizacija je proces kojim se potpuno odstranjuju ili uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore s predmeta, instrumenata i materijala do te mjere da se na standardnim medijima za kultiviranje ne mogu dokazati. Najčešće se koristi u medicini, ali i u industriji hrane, odnosno konzerviranju.

Kako koristiti izbjeljivač za dezinfekciju površina u stanu

Izbjeljivač može poslužiti kao dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje. 'Sve se svodi na to koliko vode koristite za razrjeđivanje izbjeljivača', objašnjava dr. Patel.

Ako želite izmiješati sredstvo koje će funkcionirati kao dezinficijens (za primjerice čišćenje kupaonice), pomiješajte 3,8 litara vode s tri žlice izbjeljivača. S druge strane, ako pomiješate istu količinu vode s dvije žlice izbjeljivača dobit ćete sredstvo za čišćenje idealno za čišćenje žarišnih površina kao što su kvake i tipkovnice.

Klorni izbjeljivač ili izbjeljivač koji ne nagriza boje također se mogu koristiti za dezinficiranje rublja, pogotovo ako ste vi ili neki drugi ukućan bili u istoj prostoriji s osobom oboljelom od koronavirusa.