JEDNOSTAVNO JE

Kako ispeći cheesecake, a da ne popuca

13.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Bogata okusa i kremast, popularni cheesecake već je odavno osvojio titulu omiljenog deserta, ali mnoge muči problem s pucanjem površine. Srećom, uz pokoji trik iskusnih chefova, tome ćete lako doskočiti idući put kada ga budete radili

Želite li napraviti cheesecake idealna glatkog i lijepog oblika, kao da će biti izložen u slastičarnici, trebate paziti na nekoliko važnih stvari. No zaista se ne radi o nekim posebnim vještinama, već tek nekoliko korisnih trikova.

Sastojci na sobnoj temperaturi

Da biste izbjegli pucanje torte kada je stavite u vrelu pećnicu, važno je da prije početka svi sastojci, od jaja do sira prvo dostignu sobnu temperaturu. To znači da je najbolje sve potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti barem pola sata na radnoj površini kuhinje.

Miksanje svedite na minimum

Kada jednom dodate jaja, smjesu biste trebali miksati što kraće. Razlog tome objašnjava kulinarski blog Sally's Baking Addiction. Naime, kada se jaja pomiješaju sa sastojcima kao što je maslac, stvaraju se mjehurići, a oni se tijekom pečenja šire, pucaju i dovode do pukotina na površini.

Hlađenje

Nakon što je pečen, kolač ne smijete naglo izvaditi iz pećnice jer će promjena temperature napraviti štetu. Prvo napola otvorite vrata i pustite da vruć zrak izađe iz pećnice. Neka se temperatura u pećnici postupno spusti pa ga zatim izvadite van da se ohladi do kraja.

Držite se recepta

Piše li u receptu da je dovoljno oko 40 minuta, onda nemojte kolač peći dulje od toga. Predugo pečenje također je neprijatelj lijepe i glatke površine, bez pukotina jer će se kolač isušiti. Kako biste izbjegli isušivanje, kalup s tortom možete staviti u lim s vodom. Važno je da kalup prethodno omotate folijom da voda slučajno ne uđe unutra. Dovoljno je dva prsta vode da biste postigli cilj.