trikovi koji pale

Kako bijeloj odjeći vratiti snježnu bjelinu i riješiti se ružnog sivog tona

19.09.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Teže je nego što mislimo zadržati snježnu bjelinu odjeće jer ona s vremenom poprimi neugledan sivi ton. No uz nekoliko trikova svojim ćete omiljenim komadima vratiti željenu bjelinu bez puno muke

Kad je nova bijela odjeća izgleda predivno, no omiljena bijela košulja ili majica nakon nekoliko pranja, čak i ako niste pritom napravili kardinalnu grešku i oprali je s nekim obojenim komadom, gubi prvotnu bjelinu i s vremenom postaje sivkasta.

Da biste joj vratili snježnu bjelinu koja vas je ostalom i osvojila na početku, potrebno je jako malo truda i nekoliko namirnica koje svatko ima kod kuće.

U misiji vraćanja bjeline bit će vam potrebni: deterdžent za pranje bijele odjeće, soda bikarbona ili sok od limuna.

Ključni koraci

Prvi korak u vraćanju bjeline je namakanje, a tri su načina na koja to možete izvesti.

1. Odjeću možete namakati u toploj vodi kojoj ste dodali 1/2 čašice praška za bijelu odjeću te je u toj otopini držati barem dva sata i nakon toga oprati na programu za bijelo rublje. No prije nego stavite odjeću u otopinu, dobro rastopite deterdžent.

2. Možete napraviti i otopinu od 4 litre tople vode i jedne šalice sode bikarbone. Na ovaj ćete način ne samo izbijeliti odjeću nego i uništiti eventualne neugodne mirise koji se znaju pojaviti na majicama i košuljama, pogotovo na predjelima ispod pazuha. Najbolje je odjeću u ovoj otopini ostaviti preko noći te zatim oprati na uobičajen način u perilici rublja.

3. Otopina s limunovim sokom još je jedan efikasan načina vraćanja bjeline. Prvo trebate skuhati dva narezana limuna u loncu s vodom. Kad su limuni prokuhali u otopinu dodajte komade odjeće koje želite izbijeliti i ostavite da se namaču oko sat vremena te ih zatim operite u perilicu na programu za bijelo rublje.