djelujte na vrijeme

Kada obično zalijevanje više nije dovoljno: Kako biljke spasiti od ekstremnih vrućina?

07.07.2021 u 13:51

Bionic
Reading

I dok sunce neumoljivo grije, a pred nama je potencijalno još jedan toplinski val, biljkama treba posvetiti malo više pažnje i njege da ne bi uvenule

Sunce i visoke temperature mogu biti poprilično iscrpljujući za biljke u vrtu, čak i za one vrste koje ne zahtijevaju često zalijevanje te podnose toplinu. U situaciji ekstremnih uvjeta brigu o biljkama treba prilagoditi i pružiti im malo više njege. Erica Chernoh, hortikulturistica Državne sveučilišne službe Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama, ali i sebi osigurati što ugodniji boravak vani za vrijeme vrućina.

Biljke zalijevajte ujutro kako bi imale vremena upiti potrebnu vlagu prije nego što nastupi najgora vrućina.

Zalijevajte duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada biljka treba vodu – jednostavno počnu venuti. Dobro promatrajte svoje biljke i ako se listovi počnu spuštati, vrijeme je da ih zalijete. Također možete iskopati rupu pokraj biljke, duboku dva do tri centimetra, kako biste vidjeli treba li je zaliti. Osim toga, valja imati na umu to da je biljke u pjeskovitom tlu potrebno zalijevati češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu mnogo dulje od pjeskovitog tla.

Ako zalijevate kanticom, zalijevajte blizu tla ispod biljke.

Viseće košare i posude zahtijevaju češće zalijevanje od biljaka posađenih u zemlju. Češće ih provjeravajte tako što ćete zabosti prst u zemlju te vidjeti je li suha. Također, za vrijeme najveće vrućine viseće košare s cvijećem premjestite u sjenu.

Zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno gnojivo.

Za zaštitu posebno dragocjenih biljaka koristite kao sjenilo posebno namijenjenu tkaninu iz vrtnih centara – postavite okvir i raširite tkaninu, no nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi biljke imale neometanu cirkulaciju zraka. Naime temperatura ispod sjenila može biti i 10 stupnjeva niža.

U vrijeme visokih temperatura izbjegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodati stres za biljku, poput presađivanja, obrezivanja ili gnojidbe.

Ako uzgajate sadnice, svakako ih premjestite na sjenovito mjesto.

Osim biljke, za vrijeme visokih temperature i jakog sunca nemojte zaboraviti zaštiti i sebe. Neki od savjeta koje je preporučljivo poslušati su:

  • Ostanite hidratizirani. Uvijek imajte pokraj sebe bocu s vodom i redovito pijte. Ljeti je iznimno važno unositi više tekućine.
  • Ako planirate raditi u vrtu, učinite to ujutro, prije najtoplijeg dijela dana.
  • Kada boravite vani, obavezno nosite kapu ili šešir te nanesite kremu za sunčanje.

Ako živite u području u kojem su suša i visoke temperature česta i uobičajena pojava, svakako slijedite ovih nekoliko koraka koji će omogućiti da uživate u predivnom vrtu i uštedite si nekoliko sati vrtlarenja.

Uzgajajte biljke otporne na sušu i grupirajte ih.

Za najučinkovitije zalijevanje koristite sustave za kapanje i crijeva za natapanje. Ti sustavi dovode vodu točno do korijena biljke i izbjegava se suvišno isparavanje.

Vrt redovito plijevite i čupajte korov jer on može lako uzeti vodu i hranjive sastojke potrebne biljkama te tako potaknuti njihovo sušenje.

Tlo pomiješajte s organskim materijalom. Naime dobro obogaćeno tlo bolje zadržava vodu.