NAKON 183 SVAĐE GODIŠNJE

Kada majka i kćer napokon postanu prijateljice?

15.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Novo istraživanje o odnosima majki i njihovih kćeri otkrilo je kako žene tek sa 23 godine počinju cijeniti sve što je majka učinila za njih, a znanstvenici smatraju kako je idealna dobna razlika između majke i kćeri 25 godina

Najčešći razlozi svađa između majke i kćeri

Čišćenje sobe

Odgovaranje

Odnos s braćom i sestrama

Odnosi s dječacima

Prekasni izlasci

Način odijevanja

Odnos prema školi i obavezama

Novac

Bonton

Psovanje

Svake godine prosječna britanska tinejdžerica u godini dana s majkom se posvađa 183 puta, vratima zalupi 164 puta, 123 puta se rasplače zbog dječaka, 257 puta se posvađa s braćom i sestrama, a s prijateljima 127 puta, donosi nova studija.

Osim toga, tinejdžerice godišnje provedu i 274 sati pričajući na telefon, pokazalo je istraživanje koje je proveo Li-Lets. Četvrtina žena koja su sudjelovale u istraživanju priznala je kako su kao tinejdžerice bile prepune tjeskobe te da su muku zadavale cijeloj obitelji zbog čega im je danas žao, piše Daily Mail.

Najčešći razlozi zbog kojih se tinejdžerice svađaju s majkama pokazale su se svađe oko urednosti sobe, odgovaranje te problemi s dječacima. Međutim, kako tvrde znanstvenici žene tek sa 23 godine počinju cijeniti sve što je majka za njih učinila.

Iako se ne viđaju svakodnevno 40 posto žena priznaje kako su danas s majkom jako bliske i povezane, što se pokazalo presudnim za vrijeme burnih tinejdžerskih godina; 75 posto žena majkama je zahvalno zbog načina na koji su ih odgojile, a 67 posto ih priznaje kako ih je upravo majka oblikovala u osobe kakve su danas.

Kada se radi o dobrom odnosu majki i kćeri, studija u kojoj je sudjelovalo dvije tisuće žena, pokazala je kako je 25 godina idealna dobna razlika. Samo 22 posto ispitanica smatra kako bi majka i kćer trebale biti najbolje prijateljice te si sve povjeravati. Umjesto toga, 76 posto ih kaže kako je odnos majka - kćer najbolji kada je snažan, no s nekim određenim granicama.


Mnoge djevojkama su seks, kontracepcija i menstruacija teme koje čvrsto pripadaju toj 'privatnoj i odvojenoj' kategoriji. Tako trećina žena priznaje kako će nerado pristati s majkom razgovarati o mjesečnici, a dvije trećine s majkom ne želi potezati teme poput kontracepcije i seksa.