ESTROGEN I TESTOSTERON

Kad ženski hormoni čine muškarce bolesnima

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 20.08.2009 08:31
  • Objavljeno 19.08.2009 u 08:00
depresija muškarac

depresija muškarac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Vjerovali ili ne, žensko tijelo ovisi o testosteronu, a muškarci teško mogu živjeti bez estrogena. Međutim, kada stvari ispadnu iz ravnoteže, zdravstvene posljedice mogu biti ozbiljne

Ako ste muškarac srednjih godina kojemu se proširio struk, razina kolesterola približila se opasnoj granici, a mišići vam više nisu tako čvrsti, možda mislite da je problem u tome što ne vježbate dovoljno. Međutim, problem je možda to što u tijelu imate previše ženskog hormona estrogena.

GULIVER / Getty Images

GULIVER / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ravnoteža hormona važna je za oba spola

Skloni smo razmišljanju da su hormoni poput testosterona ili estrogena isključivo muški ili ženski. I to je istina – estrogen je iznimno važan za ženski menstrualni ciklus, ali i za sjaj njezine kože i kose. Testosteron se doživljava kao muški hormon koji ima važnu ulogu u plodnosti muškarca i stvaranju sperme.

Međutim, mnoge će vjerojatno iznenaditi činjenica da i muškarci i žene proizvode oba hormona. Muškarci trebaju ženske hormone za jakost kostiju, a žene trebaju muške hormone za jakost svojih kostiju, mišića i libida. Najvažnije je to da muški i ženski hormoni budu uravnoteženi.

Problem je u tome što se ravnoteža hormona može promijeniti. Uočeno je da takva promjena češće pogađa muškarce, a nije rijetkost da muškarac nakon određenih godina u tijelu ima više estrogena nego žena.

Za muškarce nije dobro kada u tijelu imaju višak estrogena, jer to može rezultirati raznim tegobama poput krvnih ugrušaka, debljanja i problema s prostatom. Neki liječnici navode da je upravo višak estrogena jedan od razloga zašto muškarci češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja pokazuju i da previše estrogena u muškom tijelu može povećati i rizik za dobivanje dijabetesa. Ni za žene nije dobro kada u tijelu imaju previše testosterona, jer to dovodi do neplodnosti, dlakavosti i drugih problema.

Unatoč činjenici da estrogen i testosteron imaju različite učinke, oba hormona blisko su povezana. Točnije, estrogen je i nastao iz testosterona.

GULIVER / Getty Images

GULIVER / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nije baš uobičajno da muškarci uzimaju hormonalne nadomjeske


Ravnoteža između estrogena i testosterona uglavnom ne uzrokuje probleme kod muškaraca sve dok oni ne dođu u srednje godine. Tada im testosteron drastično opada.

Srednja dob nije naklonjena ni ženama koje u tim godinama prolaze kroz menopauzu i smanjuje se proizvodnja estrogena u njihovu tijelu pa postaju više nalik muškarcima.

Nije nepoznato da žene uzimaju hormonalne nadomjeske, ali to je nepoznata praksa kod muškaraca i takva ideja izaziva kontroverze.
Takvoj ideji trenutačno je naklonjeno tek nekoliko liječnika, a najviše zbog straha da bi nadomjestak hormona mogao prouzročiti rak prostate.

Ipak, neke privatni specijalisti u svojim ordinacijama muškarcima znaju preporučiti različite kombinacije lijekova kao zamjenu za hormone i promjenu prehrane. Mnogi njihovi pacijenti izrazili su zadovoljstvo dobivenim rezultatima.

Važno je napomenuti i to da ponovnom vraćanju hormona u ravnotežu može pomoći i tjelovježba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi