ZAPISANO U GENIMA

Kad ćete ući u menopauzu? Mama zna najbolje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2011 11:56
  • Objavljeno 27.05.2011 u 11:56
menopauza valunge PMS trbuh

menopauza valunge PMS trbuh

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Genetske predispozicije određuju dob menopauze, no način života nije manje bitan

Žene čije su majke ili sestre ušle u menopauzu oko 45. godine vjerojatno će tu promjenu doživjeti u istim godinama. Žene koje su ušle u menopauzu relativno kasno, sa 54 godine ili kasnije, vjerojatno su to naslijedile od majke. No dob menopauze nije isključivo nasljedna, otkrivaju znanstvenici s Instituta za istraživanje karcinoma u Velikoj Britaniji. 'Životni stil žene u velikoj mjeri odredit će kada će ući u menopauzu', rekla je Danielle Morris, autorica znanstvenog rada za Reuters.

Primjerice, žene koje puše ući će u menopauzu godinu ili dvije prije nego nepušačice. Žene koje nisu rađale, također, iskusit će menopauzu ranije.

Dob menopauze je bitan aspekt fertilnosti, tvrdi dr. Morris u časopisu Menopauza, jer ženina sposobnost da zatrudni završava otprilike deset godina prije nego što će ući u klimakterij. Prethodna istraživanja su također utvrdila da su žene koje doživljavaju menopauzu relativno kasno izložene većem riziku od karcinoma dojke i jajnika, no imaju niži rizik od kardiovaskularnih bolesti. Prosječna dob u kojoj žena ulazi u menopauzu je 51 godina, no neke žene dožive klimakterij već u četrdesetima, a neke u kasnim pedesetima.

U istraživanju velikog uzorka žena koje su u bliskom srodstvu i sličnog genskog nasljeđa, zaključeno je da će žene čije su majke ili sestre ušle u menopauzu u tipičnoj dobi, u vjerojatnosti od dva do sedam puta, proći kroz tu promjenu u istim godinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi