GAZDE U KUĆI

Jesu li današnja djeca razmažena?

01.07.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Žele nagradu odmah, diktiraju roditeljima što trebaju kupiti, ne žele raditi, ali traže pristup tehnologiji i zahtijevaju da se njihovo mišljenje čuje. Upoznajte novu generaciju djece

Prije, kad su se djeca smjela vidjeti, ali ne i čuti, roditelji su bili gospodari kuće, a mladež je morala raditi kako im je rečeno.

No čini se da su ti dani odavno prošli. Moć se sada pomaknula u korist djece koja danas vladaju kućanstvima, navodi se u novoj studiji koja pokazuje da današnja djeca u dobi od sedam do 14 godina imaju veću kontrolu nad svojim roditeljima nego ikada prije.

Istraživanje, objavljeno u Cassandra Reportu koje prenosi Daily Mail, predstavlja prioritete današnjih djece među kojima su opsesija zvijezdama, celebrity kultura te trošenje novca. Ne čudi što današnja mladež nije spremna pristati na plaće za koje su radili njihovi roditelji, bake i djedovi.

Naime, 74 posto mladih tvrdi da ne bi radili za poslodavca, nego bi radije radili za sebe. Više od polovice, čak 56 posto, priznaje da su nestrpljivi i željni trenutačne nagrade.

Raste i konzumerizam među mladima: brojke pokazuju da sve veći broj djece (59 posto) želi posjedovati personalizirane proizvode koji će ih obilježiti kao drugačije. Podaci koji će nesumnjivo biti najkorisniji oglašivačkoj industriji su oni koji pokazuju da veću moć imaju mlađi članovi kućanstva od svojih roditelja.

29 posto roditelja priznaje da im je prilikom kupovanja namirnica mišljenje njihove djece jako važno, 27 posto roditelja će poslušati djecu pri odabiru obiteljskog odmora, 26 posto pri kupnji proizvoda za osobnu njegu, a 23 posto pri kupovini telefona i prijenosnih računala.