NEOČEKIVANI UZROCI

Jeste li znali da i ovo uzrokuje stres

23.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Osjećate kako se stres sve više obavija oko vas i steže vas svojim snažnim stiskom? Veliki broj ljudi se upravo tako osjeća, a premda smo svjesni uobičajenih izvora stresa, možda vaše fizičko i psihičko zdravlje narušavaju izvori stresa kojih uopće niste svjesni

Uobičajeni 'osumnjičenici' koji izazivaju svakodnevni stres su novac, djeca, posao, zdravstveno stanje te problemi u odnosu s partnerom. No, izvori stresa su često i drugi čimbenici koje uopće tako ne percipiramo. Bez da ste toga i svjesni, u svakodnevnom životu postoje brojni neočekivani uzroci svakodnevne briga i osjećaja tjeskobe, piše Yahoo Shine

Odlazak liječniku
Liječniku odlazimo kako bismo se osjećali bolje, no u ovome slučaju se krije i veliki izvor stresa. Naime, mnoge žene smatraju kako određene interpersonalne vještine i način rada njihovog psihoterapeuta ih čini još više uznemirenima i zabrinutima. Ustvari, mnoge žene ured liječnika napuštaju pod većim stresom nego pod koji su došle. 'Ako vam ovo zvuči poznato, vrijeme je da potražite novog liječnika. Porazgovarajte s prijateljima, promotrite sve opcije i pronađite psihoterapeuta koji vam po osobnosti i metodama liječenja najbolje odgovara', savjetuje doktorica i stručnjakinja za odnose u obitelji i vezama Phyllis Goldberg.

Kolege na poslu
'Mnogi smatraju da je izvor stresa na radnome mjestu njihov nadređeni, no to nije baš tako. Za vrijeme radnoga vremena najviše vremena provodimo s kolegama te za stres koji osjećate u većini slučajeva mogu biti odgovorni upravo oni, a ne vaš šef. Samo zato što se u poslovnoj hijerarhiji nalazite na istoj poziciji, to ne znači da se s kolegama nećete ne slagati ili čak sukobljavati', kaže Linnda Durré, psihoterapeutkinja s Floride. U svojoj novoj knjizi 'Surviving the Toxic Workplace', Linnda Durré savjetuje posebnu tehniku za preživljavanje na radnom mjestu. 'Razgovor započnite komplimentom, a zatim izravno pređite na probleme. Budite specifični, jasni, objasnite primjerima te dajte povratnu informaciju i mogući način rješavanja problema', savjetuje Linnda Durré.

Čak i kućni ljubimci mogu biti uzročnici stresa
Kućni ljubimac
Pas ili mačka mogu vam biti najbolji i najvjerniji prijatelji, no i oni su izvor stresa. Svatko tko je usred noći jurio kod veterinara ili nije mogao spavati zbog mijaukanja ili lajanja do četiri ujutro iskusio je stres uzorkovan kućnim ljubimcem. Naime, prema riječima psihoterapeutkinje za odnose s partnerom i obitelji, Rosemary Lichtman, kućni ljubimac često može biti neprimjetan uzrok anksioznosti koju osjećate. Ukoliko vidite da su se stvari otele kontroli, da kućni ljubimac uništava kuću, ne da vam spavati, uznemiruje vas i stvara osjećaj anksioznosti, vrijeme je da nešto poduzmete – potražite savjet veterinara, unajmite trenera pasa, postavite nova pravila i granice. Naime, kućni ljubimac bi trebao poboljšavati kvalitetu života, a ne je narušavati. No, sve u svemu, studije su pokazale da su vlasnici kućnih ljubimaca često sretniji i vode kvalitetniji život i manje stresan život, stoga to pokušajte imati na umu kada idući puta vaš ljubimac odluči se igrati u tri sata ujutro.

Spavaća soba
Spavaća soba bi trebala biti najugodnija i najmirnija prostorija u vašem domu koja vam osigurava umirujući učinak, no je li vaša soba upravo takva? Porazbacana odjeća na krevetu i nered na noćnom ormariću ne samo da negativno utječu na kvalitetu sna, već i povećavaju razinu stresa. Studije su već prije pokazale kako postoji korelacija između neurednih domova i osjećaja nezadovoljstva, blage depresije i anksioznosti, piše Yahoo Shine. 'Uz današnji ubrzani ritam života, stvari se mogu nakupiti i prije nego li toga postanemo svjesni. Veliki nered je teško pospremiti, stoga svaki dan napravite barem nešto i preuzmite kontrolu nad svojim domom', kaže doktor Goldberg.

Budilica
Istraživanja su pokazala da budilice osvijetljene plavim svijetlom narušavaju san i time oduzimaju energiju nužno potrebnu za predstojeći dan. Budilice s jakim i prodornim zvonom proizvode efekt koji cijelo tijelo stavlja pod stres odmah nakon buđenja. Prema riječima znanstvenika, naše tijelo bolje reagira na mirnije tonove, stoga bi bilo preporučljivo pronaći budilicu s umirujućim zvonom.

Facebook
Možda se volite nakratko odmoriti uz Facebook, pregledavajući statuse svojih prijatelja, no možda se upravo tako izlažete stresu. 'Druženje putem Facebooka poput svakog drugog odnosa utječe na vaše emocije, a novosti koje saznajete putem statusa svojih prijatelja ponekad vas mogu uznemiriti, napraviti ljubomornima ili rastužiti', kaže doktor Lichtman kako bismo trebali pratiti kako se osjećamo nakon što pročitamo određene vijesti na toj društvenoj mreži. Posebice ako se nalazite u teškom životnom razdoblju, a vaši prijatelji i poznanici se ne prestaju hvaliti dobrim vijestima te uočite da se nakon svakog posjeta Facebooku osjećate depresivno i tužno, možda je vrijeme da slobodno vrijeme počnete provoditi uz stvari koje vas doista vesele – pročitajte knjigu, pogledajte film ili otiđite u šetnju.

Promijenite rasvjetu u kupaonici i osjećajte se ljepše svaki dan
Ključevi, mobitel i novčanik
Jeste li ikada izgubili ključeve, mobitel ili pak zametnuli novčanik? Sama spoznaja da ne možete naći jednu od te tri stvari zasigurno vas je odmah uznemirila. Ova vrsta stresa je normalna, no ako stalno gubite važne stvari, možda je vrijeme da uvedete neke promjene. Za one stvarno zaboravne dobra ideja je napraviti duplikate ključeva, a stvari poput novčanika i mobitela uvijek držite na jednom mjestu te ih tamo odložite čim uđete u kuću ili ured.

Računalo
Premda većinu radnog vremena provodite ispred zaslona računala, pokušajte to izbjeći tijekom vikenda. Odredite barem jedan dan tijekom vikenda kada računalni zaslon nećete ni pogledati. Naime, nedavne studije su pokazale da dulje sjedenje ispred računala izaziva stresne reakcije kao što su ubrzano disanje te napete ruke i ramena. 'Višak informacija je stresan te utječe na vaše fizičko zdravlje. Sami sebi ograničite vrijeme provedeno ispred ekrana, postavite granice, ne provjeravajte e-mail svako malo te radite česte pauze', kaže doktor Goldberg.

Svjetlo u kupaonici
Je li svjetlo u vašoj kupaonici jako, neonsko te osvjetljava svaku boru, nepravilnost na koži ili proširenu poru? To je vrlo važno jer možda upravo pogled u ogledalo pod takvim osvjetljenjem izaziva određenu dozu stresa. Način na koji se ujutro vidite u ogledalu utječe na način na koji doživljavate sami sebe. 'Istraživanja su pokazala da fluorescentna svjetla povećavaju simptome ADD-a i ADHD-a kod djece te utječu na njihov mozak. Iako nije jasno imaju li jarka fluorescentna svjetla sličan utjecaj na odrasle osobe, ako je svjetlo u vašem domu jako te vam smeta, možda je vrijeme za promjenu. Investicija u novi prekidač ili pak zamjena žarulje mogli bi biti važan korak da se u svakoga jutra bolje osjećate u vlastitoj koži.

Vijesti o slavnim i poznatim osobama
Naravno, ponekad je zabavno pročitati nove tračeve o vezi Brad Pitta i Angeline Jolie ili zaviriti u novu kuću Jennifer Aniston, no stručnjaci upozoravaju da pretjerano čitanje celebrity tračeva može utjecati na razinu vaše sreće i stresa. 'Uspoređivanje samoga sebe sa slavnim zvijezdama teško pada i onima jako zadovoljnima vlastitim životom. Celebrytiji imaju osobne trenere, kozmetičare, šminkere, frizere, domaćice, sluge, batlere, vrtlari, dadilje i kuhare. Umjesto da pokušate kopirati njihov način života, prihvatite sami sebe takvima kakvi jeste. Naravno, ponekad se počastite kakvim sočnim žutim tračem, no radije slobodno vrijeme provedite radeći nešto dobro za sebe – skuhajte zdravi obrok ili otiđite na trčanje', kaže Linnda Durré.