SKRIVENI BISER

Jeste li već posjetili 'hrvatski Grand Canyon'?

22.06.2023 u 12:38

Bionic
Reading

Prošlu jesen posjetili smo mjesto u Hrvatskoj koje oduzima dah svojom izvanrednom ljepotom, ali istovremeno nosi težak teret tuge. Želimo vam predstaviti ovu skrivenu oazu, s nadom da će barem jednu osobu potaknuti na razmišljanje

Izvor rijeke Bijele, poznat i kao hrvatski Grand Canyon, smješten je u neposrednoj blizini Karina. Rijeka Bijela je hidrogeološki fenomen jer izvire iz špilje na visini od oko 300 metara, a kanjon rijeke, koji je formiran od otopljenog vapnenca, dobiva bijelu boju - po čemu vjerojatno i nosi ime. Nastao je na rasjedu dvaju brda i obiluje velikim slapovima, od kojih najviši doseže visinu 15-20 metara.

Slapovi stvaraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje, u kojima se neki hrabri posjetitelji čak i okupaju. Iznad rijeke uzdižu se stijene, neke visoke preko 300 metara, na kojima se nalazi nekoliko desetaka pravaca za sportsko penjanje.

Nažalost, zbog svoje izoliranosti, tijekom godina kanjon je postao pogodan za odlaganje smeća, krupnog otpada i građevinskog materijala. Deponij otpada nalazi se na dužini od kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće prema izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta prema izvoru i kanjonu, dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se ondje našli poslije Domovinskog rata i od tada nisu uklonjeni. To staklo formiralo je utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom.

Krajem 2020. volonterskom akcijom dio puta je očišćen te navodno više ne morate proći stazom posutom tonama razlomljenog stakla i deponijem smeća. Iskreno se nadamo da će tako ostati i u budućnosti, jer stvarno bi bilo vrlo žalosno da ovakve prirodne ljepote postanu smetlište!

Kako doći do izvora rijeke Bijele?

Do izvora se dolazi cestom, a ona se odvaja od glavne magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Nakon četiri kilometra dolazi se do sela Lončari i Radeke. Makadam na kojem trebate skrenuti nema oznake na Google maps, stoga je priložen link (44.1399388, 15.6387310).

Parkinga na odredištu nema, pa će posjetitelji morati pronaći prikladno mjesto uz poljske putove. Na kraju makadama automobil se ostavlja, a odmah na početku se primjećuje samo jedna daska s natpisom 'Bijela', jer nedostaje markacija staze. Nakon prolaska stazom prekrivenom brojnim komadićima stakla, na kojoj se treba sigurno kretati u cipelama s debelim potplatom, treba skrenuti lijevo uzbrdo kako bi se izbjeglo lutanje.

Na početku je preporučljivo nositi kućne ljubimce zbog stakla koje može ozlijediti njihove šape.

Sam uspon do izvora rijeke nije osobito zahtjevan i traje oko 45 minuta. Svaki korak otkriva sve više crvenog kanjona s malim bazenima tirkizne vode i pogledom na udaljeni Jadran.

Ukratko, ovo je pravi skriveni biser idealan za izlet, a nadamo se da će lokalno stanovništvo uskoro shvatiti vrijednost tog mjesta i prestati ga onečišćavati različitim otpadom.