skriveni biser

Laghi di Fusine, idealna destinacija za opuštajući odmor na samo 2 i pol sata od Zagreba

29.04.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Udaljena samo dva i pol sata od Zagreba, nalazi se jedna od najljepših lokacija za izlet - Laghi di Fusine ili Belopeška jezera - što je čini idealnim mjestom za jednodnevni izlet ili, ako ga spojite s Bledom ili Bohinjom u obližnjoj Kranjskoj Gori, koja je vrlo blizu, bez problema možete ostati cijeli vikend

Laghi di Fusine dva su prekrasna jezera smještena u Julijskim Alpama, nedaleko od talijanske granice s Austrijom. Ova turistička atrakcija sastoji se od dvaju jezera, Gornjeg (Lago Superiore) i Donjeg (Lago Inferiore) jezera, a okružena je vrhovima planina i gustim šumama, što je savršeno okruženje za sve one koji vole planinsku prirodu i aktivnosti na otvorenom.

Tirkizna boja Laghi di Fusine čini pravi spektakl za oči i spektakularna je kulisa za fotografiranje, a posljedica je to taloženja vapnenca u vodi, koji reflektira Sunčeve zrake i stvara prekrasne nijanse plave boje. Jezera su vrlo popularna destinacija za ljubitelje prirode, kupanje ako imate dovoljno hrabrosti, ali i za one koji jednostavno žele pobjeći od gradske gužve i opustiti se u netaknutoj prirodi.

Gornje jezero (Lago Superiore) je veće i dublje od Donjeg (Lago Inferiore). Na obali se nalaze stijene s kojih možete promatrati vrhove planina, što stvara fascinantne prizore za fotografiranje. Jezera za vrijeme dužih ljetnih dana možete obići odjednom.

Pogled, pogotovo za fotografiranje, mrvicu je ljepši na Lago Superiore jer gleda na planinu prekrivenu snijegom ili, ljeti, zelenilom. Na ovom mjestu bila sam prije cca tri godine i moram primijetiti da su staze sada puno ljepše uređene, kao i parking (do jezera gotovo skroz možete doći autom, u slučaju ako je nekome bitna ova informacija).

Nema velikih uspona i 'nezgodnog' terena, tako da su jezera idealna ideja i za obiteljski izlet. Kod ulaza postoji drvena kućica u kojoj se nalazi restoran, pa možete nešto pojesti, popiti odličan Aperol uz koji dobijete grickalice ili, ako ste više za piknik – uzeti dekicu i uživati u pogledu te svježem zraku.

Za one koji vole planinarenje, Laghi di Fusine su izvrsna baza za istraživanje Julijskih Alpa. U blizini se nalaze i neki od najviših vrhova, kao što su Monte Canin, Jalovec i Mangart, idealni za planinarenje i alpinizam. U okolnoj regiji također se nalazi nekoliko malih sela koja nude prekrasne poglede na planine i jezera, kao što su Tarvisio, Kranjska Gora i Fusine in Valromana. Ova sela poznata su po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, tradicionalnoj gastronomiji i vinima.