skriveno Blago

Kako smo za 5 eura posjetili čarobnu Apuliju, regiju na samoj 'peti' Italije?

23.04.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Prošle godine, listajući nova odredišta u ponudi Ryanaira iz Zagreba, za oko mi je zapeo (a iskreno i cijena karte od 4,99 eura) - Brindisi. Brzom pretragom saznala sam da se gradić nalazi na jugu Italije, produženi vikend se bližio te je odluka pala da krenemo na put do Apulije, regije na samoj 'peti Italije'

Nekoliko činjenica o čarobnoj Apuliji još me više potaklo na rezerviranje karte, a i vjerujem da će uskoro postati poprilično popularna zahvaljujući ovako jeftinim aviokartama.

  1. Apuliju nazivaju i Pugliom, a broji ni manje ni više nego četiri milijuna stanovnika (da, jedna regija Italije ima isto stanovnika kao cijela Hrvatska!).
  2. Na svakom koraku vidjet ćete hrpu maslina, što je logično jer Puglia drži 40 posto ukupne proizvodnje maslinovog ulja u Italiji.
  3. U prošlosti je bila kolonizirana od Grka, tako da sam na trenutke imala osjećaj kao da hodam ulicama Santorinija.
  4. Vino im je vrhunsko (obvezno probajte crno vino primitivo), što može dovesti do viška kila u koferu prilikom vaganja na aerodromu.
  5. Jako su ponosni na svoje tradicionalne specijalitete - ondje je 'rođena' burrata, tjestenina orecchiette i tiella, talijanska verzija španjolske paelle.

Nakon upoznavanja s interesantnim činjenicama o Apuliji, svakako trebate upoznati i dva najpoznatija mjesta ove regije koja se obvezno moraju naći u vašem planu putovanja.

Alberobello - mjesto bijelih kućica i pirotesknih ulica u kojem je vrijeme stalo

Vrlo vjerojatno najpopularnije odredište u Apuliji je Alberobello - malo i autentično mjesto u kojem kao da je vrijeme stalo, a osvojit će vas na prvi pogled svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom. Iako ima svega 11 tisuća stanovnika, fotogenični Alberobello prvenstveno je poznat po svoje dvije ulice pune jedinstvenih bijelih okruglih kućica, građenih bez veziva, odnosno žbuke, isključivo od nepravilnog vapnenačkog kamenja.

Kućice se nazivaju trullo, datiraju iz 14. stoljeća, ukupno ih ima cca 1500 i zaštićene su od UNESCO-a, a osim gradnje, posebne su zbog svojih krovova na kojima se nalaze razni simboli. Talijani su majstorski iskoristili ovaj gradić tako da vrlo dobro održavaju kućice i sve je puno cvijeća, pa kada sunce zasja, a u pozadini sviraju talijanske šansone, dobijete dojam kao da ste u nekom romantičnom filmu.

Vješti na riječima, pokušat će vas dobiti da uđete u jednu od kućica - baš je njihova najstarija, imaju panoramski krov pa možete vidjeti cijeli grad i slično. Cijene ovih 'obilazaka' nisu skupe, konkurencija je, naime, velika, tako da će nekoliko eura biti sasvim dovoljno ako odlučite ući. Kućice između ostalog možete unajmiti za smještaj na raznim platformama. Za šetnju će vam uz fotografiranje biti dovoljno maksimalno sat vremena, ali ne zaboravite sjesti, naručiti čašu vina (iako ga osobno ne preferiram, crveno vino im je izvrsno!) te uživati na ovom jedinstvenom mjestu.

Polignano a Mare – čaroban grad na litici

Iako je Alberobello stvarno dragulj za sebe, meni je srce ostalo u mjestašcu zvano Polignano a Mare. Smješten je na 20 metara visokoj vapnenačkoj litici iznad kristalno čistog Jadrana, a počeci ovog očaravajućeg mjesta datiraju još iz 4. stoljeća prije Krista, kada su grčki doseljenici osnovali grad Neapolis, zbog čega na momente imate osjećaj kao da hodate ulicama grčkog otoka.

Polignano vam nudi sve prave sastojke za savršen dan - stari grad, do kojeg se dolazi kroz vrata zvana 'Porta Vecchia', i šarmantne bijele ulice s prekrasnim starim crkvicama kao što je Chiesa Matrice. Možda ćete se izgubiti u ovim vijugavim ulicama, ali to vam ne mora smetati jer ćete prije nego što shvatite da ste izgubljeni stići do jedne od tri panoramske terase s kojih se pruža pogled na prekrasno Jadransko more. Naručite kavu, Aperol i uživajte u vidiku!

Meni je primjerice doista bilo neobično gledati Jadran na ovaj način - jer kod nas baš i nema toliko otvorenog mora, uvijek se negdje nazire neki otočić dok se ondje more unedogled spaja s nebom.

Gradska plaža ima plavu zastavu, tako da ne zaboravite kupaći kostim ljeti! Ako ste po prirodi avanturist, možete skakati s litica, što Polignano čini svjetski poznatim. Naime posljednjih godina grad je domaćin Red Bullova natjecanja u skokovima u vodu, zbog čega se skupi čak 45 tisuća zainteresiranih. Ipak, Polignano je najpoznatiji po velikom Domenicu Modugnu, koji je napisao i otpjevao neke od najpoznatijih talijanskih hitova, uključujući međunarodno poznat 'Volare'.

Mještani su iznimno ponosni na svog 'najdražeg sina', a dok lutate ulicama koje su inspirirale ovu divnu pjesmu, mogli biste se zateći kako nehotice pjevušite: 'Volare, oh, oh… Cantare, oh, oh, oh, oh… Nel blu dipinto di blu… felice di stare lassù...'