KUĆNA ALKEMIJA

Jeste li se pokušali ovako boriti protiv prehlade?

14.10.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Ponovo počinje dio godine u kojem se borimo protiv šmrcanja i bolnog grla, no možda uz malu pomoć kućne medicine možete lakše prebroditi takve neugodne trenutke

Inhalacija

Možda ćete pomisliti na holivudske filmove, a možda i na penzionere, no inhaliranjem eteričnih ulja eukaliptusa i metvice pročistit ćete svoje začepljene dišne putove. Štoviše, postoji šansa da si ubrzate oporavak od prehlade.

Sve što vam treba je vruća voda u koju ćete dodati spomenuta eterična ulja. Dovoljno je svega nekoliko kapljica. Pokrijte posudu i svoju glavu ručnikom te jednostavno dišite.

Ako zbog nekog razloga nemate posudu u kojoj možete zagrijati vodu ili u koju biste je mogli natočiti, postoji lako rješenje za to – natopite ručnik do kojeg vam nije stalo eteričnim uljem i stavite ga u kadu prije tuširanja. A para će učiniti svoje.

Začinite hranu

Neki začini pomažu kod prehlade i gripe. Na primjer, češnjak i kurkuma. Češnjak će osnažiti organizam u borbi protiv mikroba, a indijski šafran, npr., će smanjiti bilo kakvu upalu koju imate.


Džepni inhalator

Ako baš morate napuštati dom, ponesite mali džepni inhalator kućne izrade. Jednostavno, natočite u bočicu eterično ulje australskog čajevca (Melaleuca alternifolia). Otvorite je i malo udišite taj miris kad vam nos postane previše začepljen.

Med

Naravno, svi znamo da je dobro jesti med kad smo bolesni (a i kad nismo), no on može poslužiti i umjesto šećera te tako poboljšati okus niza namirnica koje bi nam zbog bolesti inače bile bezukusne. Med nije dobro staviti u tek skuhani čaj jer će vrućina djelomično poništiti njegova ljekovita svojstva.

Povećajte vlagu u stanu

Razne prehlade i vrste gripe posebno dobro uspijevaju zimi zbog suhog zraka u prostorijama u kojima boravimo. Nabavite nešto čime ćete povećati vlagu u stanu ili sami izradite ovlaživač zraka

Gripa godišnje zahvati između tri i pet milijuna ljudi, a sezona joj traje oko šest tjedana. Mudro je cijepiti se protiv nje jer tako štitimo ne samo sebe, već i sve one koji dolaze u dodir s nama.