KORISNI TRIKOVI

Je li ovo tajna savršenog tijesta za pitu?

30.09.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Osnova svake dobre pite je tijesto, a kako bi sve vaše pite, bilo one od sira, bobičastog voća, jabuka ili pak limuna, od sada bile pravo savršenstvo, usavršite izrađivanje tijesta za pite koje možete bez problema koristiti i za druge kolače

Sastojci:
1 i 1/3 šalice brašna
1 žlica šećera
1 žličica soli
Pola šalice maslaca narezanog na kockice
2-4 žlice vode

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte kockice hladnog maslaca.

Rukama miješajte smjesu i prstima dobro pomiješajte maslac s brašnom, šećerom i soli. Smjesu izrađujte rukama sve dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Nakon toga prvo dodajte jednu žlicu hladne vode. Miješajte rukama, zatim dodajte još malo vode po potrebi. Smjesu izrađujte sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.

Radnu plohu pobrašnite, stavite tijesto na nju. Još malo izradite tijesto, oblikujte ga u kuglu i stavite u vrećicu za zamrzavanje.

Tijesto stavite u hladnjak da odstoji sat vremena.

Nakon sat vremena izvadite tijesto iz hladnjak i stavite ga na pobrašnjenu podlogu te ga izradite valjkom. Razvucite ga koliko tanje možete te ga stavite na kalup za pečenje pite tako da tijesto prelazi rubove kalupa.

Rukama tijesto lagano pritisnite uz dno i rubove kalupa. Višak tijesta koji viri odrežite nožem oblikujte u kuglicu i uvaljate u brašno te time još jednom tijesto pritisnite o rubove kalupa. Vrhove tijesta presavinite te prstima oblikujte cik-cak uzorak.

Svoje omiljene recepte svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala