PITANJE ZA MILIJUN KUNA

Je li istina da večera deblja?

10.05.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Stručnjaci su zaključili da je ipak važnije što ćemo jesti, a ne kada ćemo jesti pa je i obilna večera postala prihvatljiva, čak i za stručnjake

Topla večera ne znači automatski da ćete se odmah i udebljati, ali samo pod uvjetom da vodite brigu o sadržaju masti i šećera u hrani koju jedete. Ako umjesto masne pripremite laganu juhicu, dinstano povrće ili ribu, sigurno nećete pogriješiti.

Tjestenina nije automatski razlog debljanja, jer je važnije kakav ćete umak dodati svojoj omiljenoj pasti. Drugim riječima, što je umak masniji, to će i vaša tjelesna masnoća više rasti, jer se ugljikohidrati iz tjestenine relativno brzo razgrađuju.

Takozvana 'ručko-večera', odnosno ručak koji ćete konzumirati u večernjim satima ne mora biti razlog povećane tjelesne težine. Ako ste tijekom dana konzumirali izuzetno malo hrane ili gotovo ništa, onda si slobodno priuštite bogatiju večeru, ali pokušajte izračunati da broj unesenih kalorija za večeru bude otprilike jednak dnevnom unosu kalorija.

Voće je uvijek dobrodošao sastojak u organizmu, ali naučite napokon da samo konzumiranje voća ne znači i vitku liniju, jer voćni šećer deblja jednako koliko i običan bijeli šećer. Volite li voće, jedite ga za doručak ili užinu jer ćete tako i brže i lakše provariti to isto voće kao i ostalu hranu koju ste konzumirali.