OD 6. DO 9. RUJNA

Jaskanske vinske svečanosti 2012.

06.09.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Grad Jastrebarsko i ove vas godine poziva da postanete dio tradicionalnih gastrodana u kojima se slavi bogatstvo okusa plodova osunčanih vinograda Plešivičke vinske ceste. Jaskanske vinske svečanosti održavaju se u razdoblju od 6. do 9. rujna s ciljem promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, a čast otvaranja svečanosti pripala je premijeru Vlade RH Zoranu Milanoviću

U sklopu manifestacije koja pruža jedinstven gastro i etno doživljaj brojna su događanja, od kojih posebno treba istaknuti obrtničko-turističku izložbu u kojoj je partner jaskanskom Udruženju obrtnika Udruženje obrtnika Grada Senja te KotloVINA show – otvoreno natjecanje u pripremanju kotlovine. Na obrtničko-turističkoj izložbi, koja će biti postavljena pod velikim šatorom na prostoru jaskanskog sajmišta (gdje se i održavaju Jaskanske vinske svečanosti), ove godine, uz obrtnike i udruge te proizvođače hrane i suvenira s područja grada Jastrebarskog, sudjeluju i obrtnici i udruge iz Grada Senja.

Adut najvažnije jaskanske manifestacije u čast vinu zasigurno je Diplomatska berba. Početak berbe grožđa u Jastrebarskom i Plešivici ima posebno značenje i dio je duge i bogate tradicije koju su nam u nasljeđe ostavili naši preci. Zato je, sudjelovanjem u berbi grožđa, predsjednik Josipović u ponedjeljak 3. rujna i treću godinu zaredom otvorio berbu grožđa u Hrvatskoj.

U bogatom zabavnom dijelu programa u četiri dana održavanja manifestacije, uz domaće kulturno-umjetničke udruge, glazbeno-vokalne ansamble i tamburaške sastave, sudjeluju ženska klapa Senjkinje iz Grada Senja te poznati hrvatski izvođači zabavne glazbe Gazde Slavonske lole i Dražen Zečić.

Tijekom Jaskanskih vinskih svečanosti brojni će gosti imati priliku uživati u provjerenim vinima svojih favorita i otkriti pokoje vinsko iznenađenje, jer jaskanski vinari iz godine u godinu unapređuju svoju tradiciju i postaju nezaobilazno mjesto domaćih, a sve više i stranih vinoljubaca.