PROMO

Vinska priča obitelji Damjanić

05.05.2025 u 09:11

Bionic
Reading

Vino za našu obitelj nikada nije bilo proizvod. Ono je rezultat ljubavi i težnji savršenstvu, način izražavanja i komunikacije. Zapravo, vino je za nas uvijek bilo stil života, nešto što veže ljude, pruža užitke i ujedno pogoduje općem zdravlju.

Filozofija je to kojom se rukovodi vinar Ivan Damjanić, ključni čovjek obiteljske vinarije u istarskome Fuškulinu, nedaleko Poreča. Damjanić je po općem sudu danas jedan od najautentičnijih istarskih vinara. Kako i ne bi bio, kad svoj posao promatra kao mnogo više od proizvodnje vina, makar bila i vrhunska.

'Snaga crvene zemlje, sunce i more izvor su moje strasti za životom, strasti za jednostavnim stvarima, jakim osjećajima, duhovnim vrijednostima i karizmi kapljice vina kao sposobnosti razumijevanja prostora i vremena u kojem živim', kaže nam Damjanić uvodeći nas u svoj svijet autorskih vina na koja je iznimno ponosan.

Naravno, takav način rada zahtijeva potpunu iskrenost prema samome sebi i čvrst karakter, jer samo vinar tih osobina ima prilike napisati svoju originalnu priču. A ona u slučaju Vina Damjanić započinje davno, još početkom 18. stoljeća kada je jedna grana obitelji (Jurković) počela podizati nasade vinograda na području Fuškulina.

Rad, strpljenje i upornost doveli su ih do statusa jedne od vodećih vinskih kuća u regiji. Potvrda takve reputacije može se naći još tridesetih godina prošloga stoljeća uz brojna priznanja na različitim svjetskim vinskim izložbama, započeta Grand prixom sa zlatnom medaljom za crno vino te kuće na Exposition du Bien-Etre u Parizu 1928.

Drugi svjetski rat i poraće, nažalost, donijeli su propadanje ovih vinograda i više od pola stoljeća stanke. No, početkom novog tisućljeća Damjanići su, kao potomci Jurkovića, počeli podizati nove nasade na istim plodnim površinama u Fuškulinu odakle su nekada stizala šampionska vina. Rezultat je današnjih 12,5 hektara vinograda, otprilike polovica nekadašnjih nasada obitelji Jurković, a uskoro sade još jedan hektar. Danas je tu i moderno opremljeni podrum, gdje stečeno znanje i ljubav prema vinarstvu prakticira Ivan Damjanić.

Tvrtka Vina Damjanić na tržištu se pojavila prije gotovo dva desetljeća, no u posljednjih pet-šest godina prometnula se u sam istarski vrh, ponajviše zahvaljujući Ivanovim autorskim vinima. Njihova je zajednička osobina snažan autorski pečat koji poštuje tlo, sortne karakteristike i mikroklimatske specifičnosti.

I ne samo to. Damjanić vina neprestano oduševljavaju i novostima, kako premijernim etiketama, tako i kulturološki vrijednim atrakcijama. Naime, nedugo nakon što su prije dvije godine otvorili novu impozantnu vinariju, financiranu iz fondova Europske unije, oživjeli su i promovirali vino od sorte duranija, dotad gotovo posve zaboravljene stare istarske sorte koja je još šezdesetih godina 20. stoljeća bila vrlo rasprostranjena, po nekima i više od istarskog zaštitnog znaka malvazije.

Vino te sorte nikad se nije komercijaliziralo, pa je ona polako nestajala bez obzira što su to grožđe vinogradari voljeli zbog bogatog uroda.

Damjanić se u oživljavanje sorte (koja se do prije koju godinu mogla naći na jedva pola hektara u cijeloj Istri), upustio kroz Projekt duranija na kojem je s njim surađivao profesor Marijan Bubola.

Zahvaljujući tom projektu Damjanić je posadio oko 1400 čokota duranije, a 2023. stiglo je 507 boca vina kojeg krase svježina i skladnost te citrusni okusi s notama marelice i breskve, kao i iznimna pitkost, zbog čega ga neki uspoređuju s portugalskim vinho verdeom i baskijskim txakolijem.

Jasno, nije to kraj Damjanićeve ponude. Trenutni asortiman kojim raspolaže obitelj Damjanić nudi se kroz dvije linije. Classic obuhvaća Virtù pjenušac (charmat metoda) Malvaziju istarsku, Rose Penelope, Borgonju i Muškat žuti.

Među Damjanićevim Premium vinima su Bonvivan pjenušac  (klasična metoda), Akacija (malvazija iz bačvi od akacije), Justina (malvazija iz barriquea), Clémente blanc (kupaža malvazije, chardonnaya i bijelog pinota), Fenice (jantarna malvazija), Duro Istriano (kupaža  borgonje i terana) i Clemente (kupaža merlota, cabernet sauvignona, borgonje i terana).

Vinarija Damjanić otvorena je cijelu godinu, pa gosti kad god zažele mogu doći na vođene degustacije ili samo svratiti na čašu vina.

'Širenje ponude, kao i vrijedne nagrade koje dolaze rezultat su stalnog tehnološkog unapređivanja, ali i našeg opredjeljenja za iskrena vina, ona s izraženim karakteristikama sorte od čega neki proizvođači bez razloga bježe. Znate, jedan od naših aduta je i činjenica da svako naše vino ima sortne karakteristike i svoj poseban karakter zahvaljujući mikroklimi i ruci koja ga je napravila, zbog čega se razlikuju od svih drugih', zaključuje Ivan.