Restoran Mykonos

Veliki uspjeh za hrvatsko vinarstvo: Kaštelanski Markus prezentiran u jednom od najboljih svjetskih restorana

25.01.2024 u 11:45

Bionic
Reading

Restoran Mykonos ima jednu od najvećih i najimpresivnijih kolekcija vina od 100 bodova na svijetu

Vrhunska vina Markus prošlog su tjedna prezentirana na svečanoj večeri u restoranu Mykonos na Kajmanskim otocima koji slovi za jedan od elitnijih gastronomskih kutaka na svijetu.

Spomenuti restoran posjeduje jednu od najvećih svjetskih kolekcija vina ocijenjenih sa 100 bodova, a što ovoj ambicioznoj vinariji iz Kaštela dodatno podiže međunarodni ugled.

Hrvatsko vino na Kajmanskim otocima prezentirali su poznati hrvatski enolozi Ivona i Slaven Jeličić uz prisustvo vlasnika vinarije Roberta Younga, a na oduševljenje tamošnjih enologa i gastronomskih stručnjaka.

'Presretni smo što smo uopće došli u mogućnost naše vino prezentirati u jednoj od najluksuznijih destinacija na svijetu i to u restoranu koji se ponosi ogromnom kolekcijom najbolje ocijenjenih vina po raznim međunarodnim mjerenjima. Ovo nije samo naš uspjeh već bih rekla da se ovime podiže i ugled Hrvatske, našeg vinarstva, a posebno Dalmacije regije koja je već u svjetskim okvirima poznata po izvrsnim vinima', izjavila je Ivona Jeličić koja je sa suprugom Slavenom u Mykonosu prezentirala vina Serendipity (pošip), Pepejuh (plavac mali), Babić i Rose.

Grožđe s najboljih dalmatinskih položaja, vrhunska oprema i kvalitetan tim očito su urodili plodom pa je glas o Markusu stigao i na drugu stranu svijeta.

Inače, Markus je svojevremeno bio garažni brend kojeg je vodio vinski entuzijast Danijel Szabo na zagrebačkom Markuševcu otkupljujući najbolje crno grožđe iz Dalmacije i stvarajući godišnje svega nekoliko stotina boca vrhunskog vina za ekskluzivne hrvatske restorane.

Za Markusa su prije desetak godina znali isključivo vinski zaljubljenici i snažni poznavatelji vinske scene. No, prije četiri godine dogodila se u Splitu filmska priča o kojoj su mediji već pisali.

Naime, u jednom tamošnjem restoranu Kanađnin Robert Young došao je u susret s Markusovim Franz Ferdinandom trenutno najskupljim i po mnogima najboljim hrvatskim vinom. Riječ je o prilično ograničenoj seriji koja se proizvodi u svega 300 butelja godišnje, a grožđe babića raste u 110 godina starom vinogradu Podgreben nadomak Primoštena, u netaknutom i teško dostupnom kršu uz obilje sunca i morskog zraka.

Nakon toga, gospodin Young odlučio je svoj dosadašnji život iz temelja promijenit i preseliti svoj život u Split. Otkupio je brend Markusa, a u Kaštelima izgradio najsuvremeniju i najopremljeniju boutiqe vinariju u državi, zaposlio je desetak ljudi, a među njima i najbolje hrvatske enologe te na južnim padinama Šolte i u Kaštelima otkupio i u vinograde pretvorio više od 10 hektara zemljišta.

Tako je Markus zadržao svoju staru kvalitetu, ali je sada postao šire poznat i vrlo ambiciozan tržišni igrač čija se vina stvaraju u impresivnim uvjetima s strukturiranim poslovanjem i tendencijom širenja. Također, Markus će tijekom 2024. otvoriti i nekoliko luksuznih i dosad neviđenih kušaonica, a koje će biti smještene u Splitu, Kaštelima i na otoku Šolti.

Markus vina moguće je pronaći u specijaliziranim vinskim trgovinama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku ili u boljim hrvatskim restoranima. Premda su korijeni “starog” Markusa vezani uz plavac mali i babić, Young je s ekipom enologa proširio portfelj na kaštelanski crljenak te na bijela vina odnosno pošip, a svakako je vrijedan spomena i rose koji je uvršten u red najboljih hrvatskih rosea ikada.

Markus u svom portfelju trenutno ima osam vina, a više o njima možete pročitati OVDJE.