KORISNO JE ZNATI

Jaja vam uvijek popucaju prilikom kuhanja? Evo kako to možete spriječiti

16.04.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Pucanje ljuske prilikom kuhanja jaja koja smo odabrali kao savršene pisanice za blagdanski stol može baš iživcirati, no bez brige - imamo nekoliko korisnih trikova koji to mogu spriječiti

Bojanje i ukrašavanje jaja za najveći kršćanski blagdan zabavno je i malima i velikima, no ako ljuska jaja popuca prilikom kuhanja, nećemo moći napraviti uskrsne pisanice kakve smo željeli.

Bitno je povesti računa o nekoliko stvari prilikom kuhanja da se to ne bi dogodilo.

Prije svega, bitno je da voda ne vrije prejako te da jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavri, zatim puste da se jaja kuhaju nekoliko minuta te isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet glasi da istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite oboje.

Iako su danas vrlo popularna bijela jaja, na kojima boje uvijek ljepše izgledaju, trebate znati da je njihova ljuska puno tanja pa mogu brže puknuti prilikom kuhanja. Ako se to dogodi, nemojte očajavati: možete ih iskoristiti npr. za francusku salatu ili ih poslužite uz uskrsni doručak.

Odabrati savršena jaja za pisanice nije lako, a iako je potražnja za onima domaćima itekako velika, teško ih je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjka - on je intenzivnije žute boje.

Evo nekoliko savjeta pri kupnji jaja:

Sumnjate li u kvalitetu jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa promatrajte hoće li potonuti jer pokvareno jaje ostaje plutati.

Jaje možete uzeti u ruku i držati ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, trebalo bi biti friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte koristiti za jelo.

Kad razbijete jaje, ako je žumanjak ostao cijeli i čvrst je, to znači da je jaje svježe, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači i da je pokvareno.

Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno svježe.