U SUSRET USKRSU

Znate li zašto su neka jaja smeđa, a druga bijela?

12.04.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Još je tek malo dana ostalo do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, a ukoliko uskoro planirate u kupnju jaja za uskrsne pisanice bez kojih je taj blagdan nezamisliv, onda ste u dvojbi kakva jaja odabrati

Najčešće u našim trgovinama viđamo jaja sa smeđom ljuskom u svim tonovima, iako možemo pronaći i one s gotovo bijelom ljuskom.

Zasigurno ste se i vi zapitali zbog čega su neka jaja sa smeđom ljuskom, a neka s bijelom? Koja su zdravija, a koja su ukusnija?

Iako se čini da su bijela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrijednosti, no zapravo je sve isto osim boje ljuske. Bijela možda izgledaju atraktivnije i ona će vjernije 'uhvatiti' boje kada radimo pisanice, ali stručnjaci kažu da je ljuska bijela samo zbog jednog razloga - nese ih određena pasmina kokoši.

Naime, možda niste znali ali bijela jaja nesu pasmine kokoši koje imaju bijelo perje. Koke koje imaju tamnije perje nesu smeđa jaja, ali postoje i pasmine koje primjerice nesu jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Nutricionisti pak ističu kako su smeđa i bijela jaja jednaka u pogledu hranjivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B.

Kod daljnjih usporedbi nema niti razlike u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primijetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog je za to isti kao i kada je ljuska čvršća kod bijelih. Mlade koke nesu jaja s tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su nesilice u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utječe na kvalitetu jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete prije naći bolja jaja s tamnom ljuskom.

Kako izbijeliti jaja:

Ako ste pak poželjeli ovoga Uskrsa, pisanice posebnih, pastelnih tonova poput svijetloružičaste, svijetloplave, nježno žute ili efektne svijetlozelene, jaja možete i izbijeliti kako bi bolje primila boju.

Za treba smjesa vode i octa u jednakom omjeru: dakle pola litre vode i pola litre octa.

Jaja kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.

Nakon kuhanja, jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi. I vaša bijela jaja su spremna za ukrašavanje.