sobno bilje

Izbjegnite najčešće pogreške: Ovo je sve što trebate znati o uzgoju sukulenata

17.09.2023 u 17:24

Bionic
Reading

Sukulenti su među najpopularnijim odabirima sobnog bilja jer ne zahtjevaju često zalijevanje, no nekoliko stvari je korisno znati prije nego što njima obogatite svoj dom

Sukulenti su među omiljenim odabirima za uzgoj u stanovima još od ranih 2000-ih godina, a razlog njihove popularnosti je činjenica što se lako održavaju te dolaze po pristupačnim cijenama.

Izvrstan su odabir za početnike u uzgoju biljaka te efektno podižu interijer, stvarajući ugođaj topline i veće povezanosti s prirodom.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Ipak, postoji nekoliko važnih koraka koje vrijedi uzeti u obzirom prije nego što svoj dom obogatite sukulentima, a stručnjaci su izdvojili i nekoliko savjeta uz koje ćete lako izbjeći najčešće pogreške.

Osnovne potrepštine

Sukulenti podrazumijevaju skupinu biljaka s debelim 'mesnatim' lišćem i stabljikama u kojima se pohranjuje voda. Većina je navikla na vruću i suhu klimu, a uz odgovarajuću brigu mogu uspjeti u baš svim uvjetima.

Za njih je uglavnom jednostavno skrbiti, no i dalje imaju jedinstvene potrebe kako bi uspijevale kroz dulji period.

Za početak, ono što će vam biti potrebno jest:

  • odabrana biljka sukulenta
  • voda
  • porozna tegla koja dobro propušta vodu
  • gnojivo topivo u vodi

Osvjetljenje

S obzirom na to da su sukulenti navikli rasti u krajevima s puno sunčeve svjetlosti, potrebno im je više od šest sati izloženosti suncu dnevno.

'Preporuka ih je postaviti na prozor koji je orijentiran prema jugu ili zapadu, no konkretna količina sunca koju vaša biljka zahtjeva ovisi i o njenoj vrsti te činjenici je li posađena u unutrašnji ili vanjski prostor te o kakvoj se točno klimi radi', kaže stručnjakinja Rosy Soil pa dodala:

'Ponekad rastu i na tamnijoj lokaciji uslijed čega se znaju naginjati prema izvoru svjetlosti, a ako ste to primijetili kod svoje biljke, svaki mjesec je zarotirajte kako bi što ravnije rasla.'

Zemlja

Porozna, zrnasta zemlja koja dobro propušta vodu ključna jeza uspješan rast sukulenata za koje je ostavljanje u višku vode potencijalno kobno.

Ako ne posjedujete dobro poroznu zemlju, pobrinite se za to da biljku ne zalijevate obilnom količinom vode.

'Osigurajte biljci dovoljno vremena se osuši, a ako je uzgajate u laganijoj zemlji poput pijeska ili uz kaktuse, možda će joj trebati malo više vode', pojašnjava ekspert Ryan Guillou.

Voda

Zalijevanje je najjednostavniji dio skrbi o sukulentima jer po svojim prirodnim svojstvima zadržavanje vode u listovima i stabljici vodu gotovo da i - ne trebaju!

Učestalost zalijevanja ovisit će o sorti, no većinu je potrebno tek povremeno zaliti i ostaviti da se u potpunosti osuše. To znači da je važno izbjegavati zalijevanje prije nego što je zemlja suha kao barut!

Ako primijetite da se listovi i stabljika počinju sušiti i dobivati smeđu boju, shvatite to kao znak da je biljka dehidrirana i što prije treba dobiti vodu.

'No, ako niste sigurni biste li trebali zaliti svoj sukulent ili ne, računajte da će on bolje uspijevati uz manjak vode', kaže Guillou.

Temperatura i vlažnost zraka

Sukulenti generalno preferiraju tople temperature i smanjenu vlažnost zraka s obzirom na to da je većina vrsta navikla rasti u pustinjskim uvjetima.

'Visoka vlažnost uzrokuje propadanje biljke, no mogu se nositi i s njome ako imaju bogatstvo sunčeve svjetlosti i suho tlo', kaže botaničarka Diane Glaub.

Gnojivo

Sukulentima posađenim u vanjski vrt najčešće ne treba gnojivo jer izvrsno upijaju hranjiva sredstva iz tla. No, ako ih sadite u tegli, mogli biste učiniti čuda za njihov rast uz dodatak malo gnojiva koje je topivo u vodi.

Izbjegnite najčešće greške u brizi o sukulentima

  • Pretjerano zalijevanje je najčešći uzrok zbog kojeg sukulent ne uspijeva te dobiva žuto, smeđe smežurano lišće. Uvijek pustite zemlju da se u potpunosti osuši i tek onda dodajte malo vode.
  • Oštećenja od sunca događaju se kada je biljka izložena prejakom suncu, zbog čega dobiva smeđe pjege koje ostaju zauvijek. Izlažite sukulent sunčevoj svjetlosti više od šest sati, no pripazite da se ne nalazi na direktnom suncu tijekom cijelog dana.
  • Predugačke stabljike s malo lišća znak su da vašem sukulentu treba više sunčeve svjetlosti. Možete ga podrezati pa postaviti na mjesto na kojem će imati više svjetlosti.
l>