POTPUNO DRUKČIJI

Osvajaju izgledom: Žive stijene su najslađi sukulenti koje ste ikad vidjeli

06.07.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Sukulenti s razlogom slove za omiljeni ukras u domovima, vrtovima i balkonima jer se o njima lako mogu brinuti i osobe koje nemaju puno iskustva u uzgoju biljaka, a ukoliko svoju postojeću kolekciju sukulenata planirate proširiti, nećete pogriješiti odabirom ove vrste koja osvaja svojim netipičnim izgledom

Litops je rod biljka koja raste u Južnoj i jugozapadnoj Africi. Često se nazivaju i kamene biljke. Patuljastog su rasta i uzgajivači ih rado sakupljaju u zbirke. Ime roda Lithops dolazi iz grčkog i znači sličan kamenu. Svoj izgled i način života prilagodili su kamenu, i tijelo ove biljke podsjeća na kamen, stoga ne čudi njihov uvriježeni naziv 'Živa stijena'.

Zanimljivih boja i uzoraka, žive stijene uopće ne izgledaju poput biljaka niti dobro poznatih sukulenata. Da potpuno narastu iz sjemena, živim stjenama potrebne su godine i u ovom slučaju strpljenje je vrlina.

Živa stijena Izvor: Profimedia / Autor: shapencolour / Alamy / Profimedia

Poput brojnih poznatih vrsti sukulenata, žive stijene lake su za održavanje. Svakoga dana potrebno im je nekoliko sati sunca, a s obzirom na to da potječu iz južne Afrike, s lakoćom se nose sa sušnim razdobljima i ekstremno visokim temperaturama. Ipak, žive stijene mogu zahtijevati više njege od ostalih sukulenata i kaktusa jer su izbirljivi u tome kako i kada ih zalijevati.

Ljeti, kada ova biljka miruje, potpuno ju prestanite zalijevati, a s dolakom jesenskih mjeseci započnite ju lagano zalijevati kad god se zemlja učini presuhom. Jesen je ujedno godišnje doba kada žive stijene cvatu, a s dolaskom zime ponovno se zaustavite sa zalijevanjem. U proljeće ovu efektnu biljku možete ponovno zalijevati kad god se tlo učini presuhim, a njezini stari listovi u ovom razdoblju mogu uvenuti pa ih je potrebno nježno ukloniti.

Iako je riječ o posebnoj vrsti sukulenta koji zahtijeva posebnu skrb, u zamjenu za vaš trud bit ćete nagrađeni prizorom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.