Sezona gljiva donosi neodoljive kulinarske mirise i okuse, a ovaj jednostavan quiche savršen je način da ih iskoristite
Jesensko doba jedno je od najzanimljivijih razdoblja u kulinarskoj godini. Na tržnicama se pojavljuju kesteni, dunje, batati, nara i meso divljači, dok su gljive među najvećim sezonskim delicijama. Nježne, mirisne i s dubokim okusom zemlje, izvrsne su jednostavno sotirane s malo češnjaka i peršina, no njihova se kulinarska primjena proteže mnogo dalje od toga.
Sezonske gljive glavni su sastojak ukusnih i sočnih slanih pita, popularnog quichea. Iako je najpoznatija varijanta klasična quiche Lorraine, ova jesenska verzija s gljivama donosi novi, bogat i aromatičan twist. Jednostavna je, vizualno privlačna i toliko ukusna da ćete je, jednom kad je probate, poželjeti ponoviti. U nedostatku vremena poslužite se gotovim prhkim tijestom ili pak uložite malo više truda u prema ovom receptu ga pripremite sami kod kuće.
Potrebni sastojci:
- 1 list gotovog prhkog tijesta
- 300–400 g sezonskih gljiva (šampinjoni, shiitake, vrganji, bukovače itd.), očišćene i narezane
- 1 srednji luk, narezan na tanke trakice
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Prstohvat svježeg nasjeckanog peršina (za nadjev i ukrašavanje)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Sastojci za nadjev:
- 200 ml tekućeg vrhnja za kuhanje
- 3 velika jaja
- 50–80 g naribanog sira (Ementaler, gruyère ili neki drugi polutvrdi sir koji se dobro topi)
- Prstohvat muškatnog oraščića (po želji, pojačava okus)
- Sol i papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C s gornjim i donjim grijanjem. Tijesto izvadite iz pakiranja i razmotajte, ali ga nemojte dodatno mijesiti ni razvlačiti jer prhko tijesto već ima idealnu debljinu. Njime obložite unutrašnjost okruglog kalupa promjera oko 22 do 24 centimetra, uključujući dno i stjenke. Lagano ga pritisnite uz rubove kalupa, a višak tijesta odrežite nožem ili valjkom.
Ako želite dekorativan rub, nemojte rezati tijesto točno u ravnini kalupa, nego ostavite malo viška i preklopite ga prema unutra ili oblikujte prstima. Dno izbockajte vilicom, pokrijte papirom za pečenje i napunite suhim mahunarkama ili rižom. Podlogu pecite desetak do petnaest minuta, zatim uklonite papir i mahunarke ili rižu.
U međuvremenu pripremite nadjev. U tavi zagrijte maslinovo ulje, a zatim na srednje slaboj vatri pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast, oko osam do deset minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga propržite, otprilike minutu. Pojačajte vatru, dodajte narezane gljive, posolite, popaprite i pirjajte dok ne ispuste svu tekućinu i ona gotovo potpuno ne ispari, oko pet do osam minuta. Kad gljive poprime zlatnu boju, maknite tavu s vatre, dodajte sitno sjeckani peršin i ostavite da se kratko ohlade.
U većoj zdjeli razmutite jaja, dodajte tekuće vrhnje, naribani sir, prstohvat soli, svježe mljeveni papar i malo muškatnog oraščića. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.
Pirjane gljive i luk ravnomjerno rasporedite po podlozi od tijesta, a zatim prelijte smjesom od jaja i vrhnja, pazeći da nadjev bude ravnomjerno prekriven. Po želji dodajte još malo naribanog sira ili nekoliko ploški gljiva na vrh radi dekorativnog izgleda.
Quiche stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite trideset do četrdeset minuta, odnosno dok se nadjev ne stisne, a površina ne poprimi zlatnu boju. Provjerite čačkalicom je li pečeno – ako izađe čista, quiche je gotov. Izvadite ga iz pećnice, ostavite da odstoji pet do deset minuta, zatim pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite. Po želji ukrasite svježim nasjeckanim peršinom.