BRZO I JEDNOSTAVNO

Quiche je uvijek dobar izbor, a ovaj s gljivama je najlakši i tako sočan

08.11.2025 u 10:57

Bionic
Reading

Sezona gljiva donosi neodoljive kulinarske mirise i okuse, a ovaj jednostavan quiche savršen je način da ih iskoristite

Jesensko doba jedno je od najzanimljivijih razdoblja u kulinarskoj godini. Na tržnicama se pojavljuju kesteni, dunje, batati, nara i meso divljači, dok su gljive među najvećim sezonskim delicijama. Nježne, mirisne i s dubokim okusom zemlje, izvrsne su jednostavno sotirane s malo češnjaka i peršina, no njihova se kulinarska primjena proteže mnogo dalje od toga.

Sezonske gljive glavni su sastojak ukusnih i sočnih slanih pita, popularnog quichea. Iako je najpoznatija varijanta klasična quiche Lorraine, ova jesenska verzija s gljivama donosi novi, bogat i aromatičan twist. Jednostavna je, vizualno privlačna i toliko ukusna da ćete je, jednom kad je probate, poželjeti ponoviti. U nedostatku vremena poslužite se gotovim prhkim tijestom ili pak uložite malo više truda u prema ovom receptu ga pripremite sami kod kuće.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 1 list gotovog prhkog tijesta
  • 300–400 g sezonskih gljiva (šampinjoni, shiitake, vrganji, bukovače itd.), očišćene i narezane
  • 1 srednji luk, narezan na tanke trakice
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Prstohvat svježeg nasjeckanog peršina (za nadjev i ukrašavanje)
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Sastojci za nadjev:

  • 200 ml tekućeg vrhnja za kuhanje
  • 3 velika jaja
  • 50–80 g naribanog sira (Ementaler, gruyère ili neki drugi polutvrdi sir koji se dobro topi)
  • Prstohvat muškatnog oraščića (po želji, pojačava okus)
  • Sol i papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C s gornjim i donjim grijanjem. Tijesto izvadite iz pakiranja i razmotajte, ali ga nemojte dodatno mijesiti ni razvlačiti jer prhko tijesto već ima idealnu debljinu. Njime obložite unutrašnjost okruglog kalupa promjera oko 22 do 24 centimetra, uključujući dno i stjenke. Lagano ga pritisnite uz rubove kalupa, a višak tijesta odrežite nožem ili valjkom.

Ako želite dekorativan rub, nemojte rezati tijesto točno u ravnini kalupa, nego ostavite malo viška i preklopite ga prema unutra ili oblikujte prstima. Dno izbockajte vilicom, pokrijte papirom za pečenje i napunite suhim mahunarkama ili rižom. Podlogu pecite desetak do petnaest minuta, zatim uklonite papir i mahunarke ili rižu.

U međuvremenu pripremite nadjev. U tavi zagrijte maslinovo ulje, a zatim na srednje slaboj vatri pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast, oko osam do deset minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga propržite, otprilike minutu. Pojačajte vatru, dodajte narezane gljive, posolite, popaprite i pirjajte dok ne ispuste svu tekućinu i ona gotovo potpuno ne ispari, oko pet do osam minuta. Kad gljive poprime zlatnu boju, maknite tavu s vatre, dodajte sitno sjeckani peršin i ostavite da se kratko ohlade.

U većoj zdjeli razmutite jaja, dodajte tekuće vrhnje, naribani sir, prstohvat soli, svježe mljeveni papar i malo muškatnog oraščića. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Pirjane gljive i luk ravnomjerno rasporedite po podlozi od tijesta, a zatim prelijte smjesom od jaja i vrhnja, pazeći da nadjev bude ravnomjerno prekriven. Po želji dodajte još malo naribanog sira ili nekoliko ploški gljiva na vrh radi dekorativnog izgleda.

Quiche stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite trideset do četrdeset minuta, odnosno dok se nadjev ne stisne, a površina ne poprimi zlatnu boju. Provjerite čačkalicom je li pečeno – ako izađe čista, quiche je gotov. Izvadite ga iz pećnice, ostavite da odstoji pet do deset minuta, zatim pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite. Po želji ukrasite svježim nasjeckanim peršinom.