urbani vrtovi

Slasne rajčice, aromatično bilje i spektakularno drveće: Evo što sve saditi na balkonu ovog proljeća

01.04.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Sadnja voća, povrća, drveća i raznog bilja na balkonu postala je hit za vrijeme pandemijske krize, no ovom trendu i dalje raste broj sljedbenika koji uživaju u kreiranju svojih urbanih vrtova

Urbani vrtovi od pandemijskog doba postali su tako trend koji broji sve više sljedbenika. Riječ je o uzgoju povrća, cvijeća i raznog aromatičnog bilja na balkonu, a što stanovnicima gradova željnih prirode omogućuje dašak zelenila i povezanosti s okolišem.

Ovaj trend donio je nekoliko novih ideja za sadnju bilja na balkonu, nadmašujući klasičan odabir jednostavnog cvijeća, a mnoge je oduševila i činjenica da većina povrtnih i začinskih vrsta uopće nije toliko komplicirana za uzgoj.

No prije nego što krenete u sadnju svog mini gradskog vrta, dobro promislite o dimenzijama prostora kojim raspolažete jer mnoge sadnice znatno narastu.

Također, morate znati s koliko svjetlosti raspolaže balkon, je li izložen udarima vjetra te koliko ste vremena spremni odvojiti za brigu o sadnicama. Kada znate čime raspolažete, možete krenuti planirati svoj urbani vrt iz snova!

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Rajčice

Cherry rajčice popularan su izbor za gradske balkone jer su vrlo jednostavne za uzgoj. Ovisno o sorti, potrebno im je 24 do 60 dana da bi cvijet sazrio u plod. Računajte na to da se brzo šire te imajte spremnu veću teglu ili gredice uz koje će moći nesmetano rasti, kao i kolce uz koje ćete tankom špagom nježno svezati stabljike.

Stručnjaci savjetuju odabir nižih sorti poput Balconi Yellow ili Tumbling Tom jer one najbolje uspijevaju u suženijim balkonskim teglama.

Začinsko bilje

Ako uživate u aromatičnom mirisu začinskog bilja, znajte da postoje razne vrste kojima možete uljepšati balkon i učiniti ga omiljenim prostorom svog doma. Ružmarin je jedan od najpopularnijih odabira jer zahtijeva iznimno malo vode pa jednostavan za održavanje, a dobre opcije su i timijan, bosiljak, menta i korijander.

Možete ih kupiti u obliku sjemenki, ali i kao već narasle jedinke te ih izložiti na balkonu na kojem će imati barem šest sati svjetlosti dnevno. Većini je potrebno zalijevanje tek jednom tjedno, odnosno dvaput tijekom vrućih ljetnih dana.

Pripazite s količinom vode jer ako ih previše zalijevate, brzo će istrunuti!

Pupoljci

Ako ste fan bogatih i šarenih pupoljaka, na balkon posadite očaravajuće tulipane, narcise ili zumbule jer će iznova rasti i oduševljavati vas novim izdancima.

Za uzgoj tulipana potrebno je napuniti teglu zemljom i višenamjenskim kompostom bez treseta te postaviti sadnicu na tri puta većoj dubini. Ostavite nekoliko centimetara prostora između svake lukovice i dopunite kompostom.

Tulipani ne zahtijevaju puno vode te će ih biti dovoljno zaliti jednom tjedno. U toplijim mjesecima udvostručite količinu, no izbjegnite pretjerano zalijevanje.

Jagode

Ništa nije bolje od okusa svježih jagoda na toplom suncu, a ako želite uživati ​​u najsvježijoj berbi, možete naučiti kako ih uzgajati na svom balkonu. Ako ih ne želite uzgajati iz sjemena, uvijek možete presaditi sadnicu.

Jednostavno napunite veliku posudu zemljom te pazite da na dnu ima rupice za ispravnu drenažu. Zatim nježno izvadite biljku iz tegle tako da prstima rahlite tlo oko korijena. Stavite je u pripremljenu posudu prije nego što pokrijete vrhove korijena zemljom.

Dobro zalijte i stavite na sunčano mjesto na balkonu. U idealnom slučaju jagode trebaju šest do 10 sati svjetlosti dnevno; međutim, kada postane hladnije, možete unijeti posude i staviti ih blizu prozorske klupice.

Japanski javor

Ako svoj balkon želite obogatiti nečim posve originalnim, posadite efektni japanski javor. Živopisno crveno lišće prepoznatljivo je obilježje ove biljke koja najbolje raste na sjenovitim balkonima.

Prije sadnje u teglu većih dimenzija provjerite ima li dovoljno drenažnih rupa jer njihovo plitko korijenje zahtijeva puno kisika. Zatim napunite teglu do pola koristeći kvalitetan kompost. Potom stavite javor u sredinu tegle i prostor oko nje napunite preostalim kompostom pa obilno zalijte vodom.

Iako je japanski javor otporan, držite ga podalje od jakog vjetra i izravne svjetlosti jer bi mu jake Sunčeve zrake mogle spržiti lišće. Potrebno ga je redovito zalijevati tijekom prve godine da bi se dobro primio, a tijekom ljetnih mjeseci jednom dnevno.

Vrijedi napomenuti da su ove biljke obično u stanju mirovanja od studenog do siječnja pa stručnjaci preporučuju obrezivanje lišća u to vrijeme.

Verbena

Ovo ljubičasto cvijeće savršeno je za balkonski vrt. Otporno je na sušu pa će rasti i izravno izloženo svjetlosti. Verbeni je potrebno osam do 10 sati svjetla dnevno, a potrebno ju je zalijevati tek jednom tjedno i to samo ako je gornji sloj zemlje suh na dodir.

Raste u visinu te dolazi u raznim bojama (crvenoj, ružičastoj, bijeloj i plavoj) pa je jedna od omiljenih biljaka za dizajniranje šarenog i vizualno dojmljivog balkona!

Lavanda

Sa svojim plavkastoljubičastim cvjetovima i mirisnom aromom, lavanda je odlična biljka za balkon. Ne samo da je izdržljiva i ne zahtijeva mnogo pažnje, daje mu i prelijepu boju.

Lavanda se može uzgajati iz reznica ili sjemena i općenito je jednostavna za njegu. Pod uvjetom da ima puno Sunčeve svjetlosti, vrlo malo vode i dobru drenažu, može narasti u bujan grm.

Iako je otporna na sušu, možda neće tako dobro podnijeti niske temperature. U tom slučaju najbolje ju je unijeti u kuću ili premjestiti na neko drugo zaštićeno mjesto.

Lavanda je također poznata po svojim umirujućim svojstvima te poboljšava kvalitetu sna.