OČISTITE PERILICU

Iz vaše perilice rublja šire se neugodni mirisi? Uz ove savjete bit će ponovo kao nova

11.09.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Zbog brojnih puno prečih obaveza koje imamo na pameti, mnogi od nas zaboravljaju očistiti perilicu rublja koja je, vjerovali ili ne, leglo bakterija i plijesni. Iako iz nje vadimo svježe oprano, čisto rublje, to ne znači da je i naša perilica čista, što se može odraziti i na kvalitetu pranja rublja, odnosno na boju i miris rublja. Uz pomoć ovih savjeta vaša će perilica rublja biti kao nova

Sigurno vam pomisao da se kupate u prljavoj vodi ne zvuči primamljivo. Jednako tako sigurno ne biste voljeli da se vaša odjeće pere u perilici prepunoj plijesni i prljave vode. No, iznenadili biste se koliko ljudi pere odjeću u prljavim perilicama, a da nisu toga ni svjesni. Mnogi nikad ni nisu ni očistili svoje perilice.

Ukoliko ste se prepoznali u ovome ili vam nije jasno zašto je vaše bijelo rublje nakon pranja postalo sivo, vjerojatno biste svojoj perilici trebali priuštiti tretman kakav zaslužuje. Pridržavate se li se ovih sedam točaka bubanj više neće zaudarati po plijesni, rublje će konačno biti mirisno, a i vrlo vjerojatno ćete produžiti životni vijesk svoje perilice.

1. Očistite ladicu za deterdžent

Ladica za deterdžent utočište je za klice, skorene ostatke praška i plijesan.Taj mali prostor može se zaprljati brže nego što mislite, iako služi za odlaganje deterdženta koji čisti našu prljavu odjeću. Ono što trebate napraviti s vremena na vrijeme je izvaditi cijelu ladicu i temeljito je izribati starom četkicom za zube uz pomoć sredstva za čišćenje. Ako niste sigurni kako ukloniti ladicu, prelistajte priručnik koji ste dobili uz perilicu. Ne zaboravite očistiti i šupljinu u koju ladica sjeda. U samo nekoliko minuta primijetit ćete znatnu razliku.

2. Očistite filter perilice

Filter služi da zaštiti pumpu vaše perilice rublja od silnih dlačica, zalutalih maramica i kovanica i općenito svih nečistoća. To znači da je, poput ladice za deterdžent, to mjesto idealno za stvaranje bakterija. Također je riješ o toplom i vlažnom mjestu pogodnom za stvaranje plijesni i neugodnih mirisa koji se uvlače u rublje.

Redovito ispraznite filter i uklonite dlake i prljavštinu koja se skupila unutra. Filter perilice rublja obično se nalazi uz donji rub stroja, iza poklopca na šarkama. Pažljivo oslobodite odvodnu cijev i stavite posudu odispod. Iskopčajte utikač iz utičnice i pustite da se voda odlije. Vratite utikač, maknite posudu i položite ručnik na pod. Pažljivo odvrnite ili otpustite poklopac filtera. Sav zarobljeni otpad trebao bi izaći sa viškom vode koja je ostala zarobljena u perilici, ali provjerite je li izašla sva prljavština. Obrišite krpom, očistite sve dijelove i vratite poklopac. Ponovno provjerite jeste li pravilno stavili poklopac kako biste spriječili curenje vode.

3. Očistite bubanj

Čak i ako unutrašnjost vaše perilice izgleda blistavo čisto, vjerojatno nije. Puno je kutaka u kojima se bakterije mogu sakriti i razmnožiti. Kamenac iz vode također može utjecati na mekoću odjeće i dati joj neugodan ustajali miris. Redovito pranje prazne perilice rublja uz pomoć šalice bijelog vinskog octa koje je potrebno uliti u ladicu za deterdžent trebalo bi riješiti taj problem.

Isto možete učiniti s natrijevim karbonatom - kristalićima koje je potrebno oprati u perilici s vrućom vodom (na minimalno 60 stupnjeva). To bi trebalo ubiti sve bakterije, ukloniti neugodne mirise i ukloniti nakupljene ostatke deterdženta i kamenac na teško vidljivim mjestima.

4. Spriječite neugodne mirise

Vjerojatno vam se dogodilo da vas je preplavio neugodan miris plijesni nakon što ste otvorili vrata perilice rublja. To je zato što plijesan obožava vlažne uvjete kao što je mokar bubanj. Ostavljanjem vrata perilice lagano otvorenima nakon pranja osigurat ćete bolju cirkulacija zraka oko bubnja, što pomaže zaustaviti razmnožavanje bakterija i stvaranje neugodnih mirisa. Ovo je posebno važno imati na umu tijekom toplijeg razdoblja. Ponekad očistite i vanjski odvod jer se mirisi mogu vratiti u stroj.

5. Očistite brtvu vrata

Kada stavljate svoje rublje u stroj i izvlačite ga natrag vlažno mnogi od vas zaborave na prostor između vrata i bubnja. Ta gumena brtva koja sprečava izlijevanje vode na pod također je škakljivo mjesto pogodno za taloženje viška deterdženta i nečistoća. Ukoliko to dugo ignorirate, na gumi će se razviti plijesan te će biti sve teže ukloniti. Prije i nakon svakog pranja koristite vlažnu krpu kako biste brtvu nježno obrisali. To bi trebalo biti dovoljno da ovaj dio perilice, ali i rublje očuvate čistim.

6. Koristite odgovarajući deterdžent

Na policama supermarketa pronaći ćete raznorazne deterdžente pa nije teško odabrati onaj koji najbolje njeguje vašu odjeću i blagonaklon je prema perilici. Ukratko, ako želite očuvati perilicu rublja od taloženja i pomoi joj da čim duže potraje, koristite deterdžent u prašku, radije nego tekući deterdžent.

7. Redovito perite svoju perilicu rublja

Najbolji način za uklanjanje neugodnih mirisa iz perilice je, pogađate, redovitim pranjem iste. Stručnjaci preporučuju čišćenje perilice rublja svaki drugi tjedan, pogotovo ljeti kad je vruće. Ako vam se to čini pretjeranim, pokušajte to ponoviti barem jednom mjesečno. Najbolje je reagirati i prije nego što osjetite neugodan miris iz perilice.