Ovi mali kolačići donose dašak francuskog šarma na blagdanski stol i postaju još bolji što duže stoje -ako ih uopće uspijete sačuvati do Božića
Francuski božićni keksi jedan su od onih recepata koji se u prosincu pripremaju iznova i iznova. U Francuskoj ih vole zbog savršene kombinacije prhkosti, orašastih nota i bogatog čokoladnog završetka.
Ovi keksići istovremeno su rustikalni i elegantni, a idealni su uz popodnevni čaj, kavu ili kao dio božićnih poklon-paketa. Najbolje od svega? Vrlo se lako pripremaju, a njihova se aroma dodatno razvija nakon što odstoje dan ili dva, ako uopće prežive toliko dugo.
Sastojci:
- 115 g maslaca, omekšanog
- 200 g smeđeg šećera
- 240 ml mlijeka (2% ili punomasno)
- 275 g mljevenih integralnih keksa ili Petit Beurre keksa
- 200 g sitno sjeckanih oraha
- 200 g čokoladnih kapljica ili sitno nasjeckane mliječne čokolade
Za premaz:
- 100 g otopljene mliječne čokolade
Priprema:
Maslac i smeđi šećer izmiješaju se dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, zatim se umiješa mlijeko. Dodaju se mljeveni keksi, sjeckani orasi i čokoladne kapljice te se sve spoji u jednoličnu smjesu. Smjesom se pune papirnate košarice do tri četvrtine visine i peku 10–12 minuta, dok keksi ne postanu čvrsti. Nakon što se potpuno ohlade, preliju se tankim mlazom otopljene čokolade i ostave da se čokolada stvrdne. Po želji, možete ih ukrasiti sitno sjeckanim orasima. Čuvaju se u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku.