Za prste polizati

Idealan blagdanski ručak po odabiru hrvatskih chefova

19.12.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Tim zagrebačkog restorana Apetit, chef Stjepan Bistrički i Kristijan Kereša, pripremio je idealan zimski ručak po njihovu izboru, koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca

Zanimljive kombinacije ova dva gastro čarobnjaka naizgled izgledaju nespojivo, no jela koja su pripremili itekako obećavaju. Uvertira u blagdanski ručak počinje torticom od svježeg sira s lješnjacima, nakon čega chefovi predlažu neobičnu juhu od kestena s okruglicom od jetre, a za glavno jelo na blagdanskom stolu dvojac sugerira pirjane teleće obraze s povrćem.

Nakon zimskog ručka prava je poslastica punč koji se lako priprema kod kuće i idealna je okrepa koja će popraviti blagdansko raspoloženje, a ako su vam, kao i nama, već počele curiti sline na spomen ovih delicija, ne propustite zapisati recepte koje su s nama podijelili chefovi poznatog zagrebačkog restorana.

1. Tortica od svježeg sira s lješnjacima

Sastojci za podlogu:

  • 50 g knackebrot krekera
  • 50 g lješnjaka
  • 100 g maslaca

Sastojci za kremu:

  • 150 g rikule
  • 200 ml jogurta
  • 8 žlica limunovog soka
  • 5 listića želatine
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 175 g svježeg sira

Sastojci za pesto od lješnjaka:

  • 2 češnja češnjaka
  • 70 g lješnjaka
  • 20 g peršina
  • ½ žlice korice od limuna
  • 2 žlice parmezana
  • 7 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1. Pripremite dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine.
  2. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite, stavite u vrećicu i zatim valjkom za tijesto još usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
  3. Rikolu očistite i ostavite 50 g za ukras, ostatak opariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti, narezati u grubo i pomiješati s tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

2. Juha od kestena s okruglicom od jetre

Sastojci za juhu:

  • 350g kestena (skuhanih)
  • žlica šećera
  • 50 ml bijelog vina
  • 800 ml povrtne juhe
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • korica naranče
  • 30 g hladnih komadića maslaca

Sastojci za okruglicu:

  • 200 g pileće jetre
  • kajzerica
  • 30 g mrvica
  • jaje
  • žlica timijana
  • sol i papar

Priprema:

  1. Jetru i kajzericu izrezati na kockice, pomiješati s mrvicama, jajem i timijanom, posoliti i popapriti i zatim ostaviti sat vremena sa strane.
  2. Kestene narezati na komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom i pustiti da malo zakuha, dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha, dodati vrhnje i koricu naranče, sol i papar, zatim maslac te štapnim mikserom izmiješati, dok se ne zapjeni.
  3. U loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti okruglice i prokuhati u vodi otprilike 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti. Okruglice ispeći na malo maslaca u tavi. Juhu servirati u tanjuru, dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.

3. Pirjani teleći obrazi s povrćem

Sastojci:

  • 100 g mrkve
  • 200 g celera
  • 200 g luka
  • 1 kg telećih obraza (naručiti kod mesara)
  • sol i papar
  • 7 žlica ulja
  • 20 g maslaca
  • lovorov list
  • češanj češnjaka
  • žlica koncentrata rajčice
  • 300 ml crvenog vina
  • 300 ml telećeg temeljca

Priprema:

  1. Mrkvu, celer i luk narezati na kockice. Teleće obraze obrisati papirom i posoliti.
  2. Tri žlice ulja zagrijati u loncu, meso zapeći pet do 10 minuta, zatim izvaditi iz lonca, izvaditi ulje, ponovno staviti svježe ulje, maslac i luk te zapeći oko tri do četiri minute.
  3. Dodati mrkvu i celer i peći još pet minuta. Dodati lovorov list, meso i češnjak, zatim još malo zapeći, a koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći.
  4. Zaliti sa 150 ml vina i reducirati, ostatak vina dodati i ponovno reducirati, zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160°C i lonac staviti unutra da se lagano pirja sat i 30 minuta. Dok se meso pirja, bar jednom ga okrenuti.
  5. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje petnaestak minuta i servirati.

4. Božićni punč

Sastojci za dvije litre punča:

  • limun
  • 1 l crvenog porta
  • 1 l soka od grožđa
  • 2 štangice cimeta
  • 6 klinčića
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 8 žlica grožđica
  1. Limun oprati vrućom vodom i izrezati na ploške.
  2. Ploške limuna s portom, sokom od grožđa, štangicom cimeta i klinčićem staviti u lonac i na laganoj vatri zakuhati.
  3. Zasladiti smeđim šećerom i pustiti da se arome razviju, zatim procijediti.
  4. U čaše staviti malo grožđica i zaliti punčem.