SLATKA POSLASTICA

Recepti za fine slastice prepune okusa

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 22.10.2018 12:46
  • Objavljeno 16.10.2018 u 14:44
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto

Mladi chef Darko Škoranec iz zagrebačkog Apetit City restorana predstavlja četiri čarobne slastice koje nas vode na jedno sasvim neobično putovanje okusima

Tarte i domaći sladoled od butternut buče s jasminom i cimetom jesenski su desert,  smokve u sirupu od agave, s kulijem i domaćim sladoledom od maline s krekerima od đumbirom i dolce latte gorgonzolom slastica su koja zahtjeva dugotrajniju pripremu no, zasigurno će dati jednu novu dimenziju i sinergiju okusa. Mousse od kave i mascarponea s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade kombinacija je koja korijene vuče iz nekih davnih vremena. 

Ovaj mladi chef, kad su slastice u pitanju, svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je kako u Beču, tako i u ostalim europskim gradovima, da bi danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju dana u dan priređivao vrhunski gastro doživljaj.

Tart i sladoled od butternut buče s jasminom i cimetom

Prhko tijesto

  • 125g maslaca
  • 85g šećer u prahu
  • 60g bademovog brašna
  • 50g jaja
  • 180g brašna
  • Prstohvat soli

Postupak

Miksati maslac i šećer u prahu, dodat brašno, sol i bademovo brašno. Završiti s jajima. Obavezno ostaviti da odmori prije upotrebe.

Tart i sladoled od butternut buče s jasminom i cimetom

Tart i sladoled od butternut buče s jasminom i cimetom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Tart buča

  • Pire od buče 330g (butternut)
  • 150g šećera
  • 320g vrhnja za kuhanje
  • 3 veća jaja
  • 1 čajna žličica đumbira
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ¾ čajne žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Postupak

Buču narežemo i stavimo peći na 180 C do kad ne omekša. Očistimo i razradimo štapnim mikserom, te protisnemo kroz fino sito. Razvaljamo prhko tijesto i stavimo peći pet minuta na 170 C te nakon pečenja ostavimo da se malo ohladi. Pire od buče i ostale sastojke spojimo i stavimo peći 25 minuta na 170 C.

Mladi chef Darko Škoranec iz zagrebačkog Apetit City restorana predstavio je četiri čarobne slastice

Mladi chef Darko Škoranec iz zagrebačkog Apetit City restorana predstavio je četiri čarobne slastice

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sladoled od buče

  • 300g vrhnja za kuhanje
  • 300g pire buče
  • 130g šećer
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 žutanjka
  • Prstohvat cimeta, đumbira, muškatnog oraščića

Smokve s agavom, culiem i domacim sladoledom od maline sa đumbir hrskavim kruhom  i dolcelatte sirom

Sladoled malina                                                                                                                           

  • 340g malina
  • 5g limunovog soka
  • 150g vrhnja za kuhanje
  • 150g grčkog jogurta
  • 130g šećera

Đumbir kruh

Smokve s agavom, culiem i domacim sladoledom od maline sa đumbir hrskavim kruhom i dolcelatte sirom

Smokve s agavom, culiem i domacim sladoledom od maline sa đumbir hrskavim kruhom i dolcelatte sirom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

  •  100g maslaca
  • 2 jaja
  • 240 g brašna
  • ¾ žlice đumbira
  • 100 g šećera
  • 240g mlijeka
  • Prstohvat soli
  • 1 čajna žličica sode
  •  

Postupak

Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac (sobne temperature) i suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo 30 minuta na 180 C.

Mousse od kave i mascarponea  s glazurom i browniem od tamne belgijske čokolade i cimeta

  • 125g mascarpone
  • 250g vrhnje za šlag +50(extra)
  • 60g bjelanjak
  • 30g šećer u prahu
  • 4 listića želatine
  • 5 g instant kave

Postupak

Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag, a ostatak (50ml) zagrijati i dodati instant kavu. Pomješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature te dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera i na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Mousse od kave i mascarponea s glazurom i browniem od tamne belgijske čokolade i cimeta

Mousse od kave i mascarponea s glazurom i browniem od tamne belgijske čokolade i cimeta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Brownie

  • 145 g maslaca
  • 250 šećera
  • 2 veća jaja
  • 65 g brašna
  • 80 g kakaa
  • 50 g tamne belgijske čokolade
  • Žličica cimeta
  • Žličica vanili ekstrakt

Postupak

Razraditi šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu. Završiti s cimetom, vanilijom  i brašnom i peći na 13 minuta na 175 C.

Čokoladna glazura

  • 125 g vode
  • 125 g vrhnja za kuhanje
  • 50 šećera
  • 55 kakaa
  • 40 tamne čokolade
  • 6 listića želatine

Sve osim želatine spojiiti i zagrijavati do 80 C.

Na kraju dodati nabubrenu ocijeđenu želatinu i razraditi štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići) procjediti i koristiti kad se spusti na sobnu temperaturu.

Sfera od kestena i Zacapa ruma s spužom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta

Kesten krema

  • 3 žutanjka
  • 3 bjelanjka
  • 3 žlice šećera
  • 250 pire kesten
  • Žličica vanili ekstrakta
  • Žličica zacappa ruma (il neki drugi po želji)
  •  

Postupak

Žutanjke i šećer stavimo miksati. Kad se razradi dodati pire od kestena, ekstrakt vanilije, rum te završimo s tvrdo tučenim bjelanjcima. Kalupiramo po želji za mogućnost glazure.

Spužva od bijele čokolade

  • 60 g bijele čokolade
  • 110 g jaja
  • 40 g šećera u prahu
  • 10 g glatkog brašna
  • Žličica vanili ekstrakta

 Postupak

Sfera od kestena i Zacapa ruma s spužom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta

Sfera od kestena i Zacapa ruma s spužom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Miksamo jaja i šećer pjenasto, dodamo rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj  55 sekundi na 700 w.

Čokladni biskvit za podlogu

  •  125g maslaca
  • 125 g šećera
  • 110 bademovo brašno
  • 70 g tamne čokolade
  • 25g brašna
  • 130 jaja

Postupak

Miksati maslac i šećer, dodajte brašna, čokoladu i lagano tučena jaja te pecite 10 minuta na 170 C.

Kristalizirano lisnato tijesto

  • Šećer u prahu
  • Lisnato tijesto

Postupak

Koristi se šećer u prahu umijesto brašna.

Kad se razradi tijesto, posipati obilno šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje te preko toga staviti jos jedan lim za pečenje da bi se dobile pravilne linije. Peći 12 minuta na 180 C:

Bijela glazura

  • 150g šećera
  • 100 vrhnja za kuhanje
  • 140g vode
  • 175g bijele čokolade
  • 10 g želatine(6 listića)

Postupak

Isti kao i kod čokoladne glazure.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!