DUGOTRAJNA UPOTREBA

Ibuprofeni izazivaju moždani i srčani udar?

12.01.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Redovito uzimanje ibuprofena i sličnih analgetika duže vrijeme može dovesti do moždanog udara, a u nekim slučajevima i do infarkta, upozoravaju znanstvenici

Lijekovi koje koriste mnogi ljudi nisu baš bezazleni kako se misli. Naime, znanstvenici su otkrili da velike doze ibuprofena i sličnih analgetika mogu uzrokovati ozbiljne posljedice. Povremeno uzimanje takvih lijekova, primjerice samo u slučaju glavobolje koja nije prilično česta, nije opasno, ali jest ako je upotreba takvih lijekova redovita. Kao posljedica, kažu znanstvenici, može doći do moždanog udara ili čak i do infarkta u nekim slučajevima.

Švicarski znanstvenici pregledali su više od 30 kliničkih studija koje su uključivale 116.429 pacijenata. Svi oni koristili su neki od popularnih analgetika. Kod onih koji su takve lijekove uzimali redovito uočen je povećan rizik od moždanog udara, a u nekim slučajevima i od infarkta.

'Pregledavali smo pacijente koji takve lijekove uzimaju i do četiri puta dnevno. Većina njih liječi se od osteoartritisa ili reumatodinog artritisa. Uglavnom je riječ o starijim ljudima kod kojih već postoje rizici od moždanog i srčanog udara, a takve tablete taj rizik pojačavaju', pojasnio je Peter Jüni, profesor na Sveučilištu u Bernu.

U hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu da ovo nije prvo istraživanje koje se bavi nuspojavama ibuprofena i sličnih analgetika. 'Lijekovi koji sadrže djelatnu tvar ibuprofen spadaju u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova koji su važni u liječenju artritisa i drugih bolnih stanja. Budući da se lijekovi s ovom djelatnom tvari široko primjenjuju, izrađen je i veliki broj studija o primjeni ovih lijekova te je poznata činjenica da ibuprofen ukoliko se koristi dugotrajno u vrlo visokim dozama može uzrokovati kardiovaskularne nuspojave što je i navedeno u podacima o lijeku', kaže farmakologinja Viola Macolić Šarinić.

Napominje ipak da je primjena tako visokih doza rijetka te da se se provodi isključivo pod strogim nadzorom liječnika: 'Važno je istaknuti da su pri najčešćoj primjeni lijeka u kratkotrajnom liječenju boli ili povišene tjelesne temperature dnevne doze lijeka znatno manje. U tim indikacijama i dozama uporaba ibuprofena je vrlo sigurna.' U HALMED-u ističu da dosad nisu zaprimili niti jednu prijavu nuspojave vezanu uz srčani ili moždani udar i lijek koji sadrži djelatnu tvar ibuprofen.