ZIMSKE RADOSTI

I ove godine oko 200 tisuća Hrvata na skijama

07.10.2011 u 07:14

Bionic
Reading

Premda zbog dugog razdoblja ljetnih vrućina sezona kupanja na obali još nije u potpunosti završila, obožavatelji snijega već planiraju gdje će uživati u zimskim radostima. U turističkim agencijama kažu da je rezervacija 15 posto više nego na početku prošlogodišnje sezone pa ponovno procjenjuju da će zimu na snijegu provesti oko 200 tisuća Hrvata

Agencije očekuju glavni udar na rezervacije u sljedećih dvadesetak dana, jer, kako kažu u Kompasu, prva hladnoća uglavnom bude okidač i podsjetnik za one skijaše koji su propustili prvi val rezervacija u rujnu. Najveći dio rezervacija uglavnom se 'odigra' do početka studenoga, kada se mogu ostvariti i posebni popusti. Za skijanje inače uglavnom vrijedi pravilo da nema 'last minute' ili sličnih akcija jer se aranžmani najčešće rasprodaju puno ranije, za razliku od ljetnih, kad i na dan putovanja možete pronaći neki jeftiniji aranžman.

Za skijanje inače uglavnom vrijedi pravilo da nema 'last minute' ili sličnih akcija jer se aranžmani najčešće rasprodaju puno ranije

U Adriatici.netu zaključuju da su hrvatski skijaši svake godine sve bolji i sigurniji na snijegu pa traže sve zahtjevnija skijališta. Početnika, osim djece, manje je, a skijanje više nije elitni sport već potreba, kako za djecu, tako i za odrasle, i sve više ljudi želi dio godišnjeg odmora provesti u lijepom zimskom okruženju.

Najtraženija Austrija u vrijeme zimskih praznika

Kako na skijanje vrlo često idu cijele obitelji, najtraženiji termin tradicionalno je u vrijeme zimskih školskih praznika. Tradicije se, kako se čini, većina skijaša drži i pri odabiru destinacije, pa ih čak polovica završi u nekoj od austrijskih planinskih oaza.

Uz Austriju, gdje će se uskoro održati i prva utrka Svjetskog kupa u Söldenu, Hrvati rado skijaju u Sloveniji, Italiji, Francuskoj te Bosni. U katalozima se mogu pronaći i skijališta u Španjolskoj, Bugarskoj, Slovačkoj...

Premda je sezona odavno započela na najvišim glečerima, masovno otvaranje zimske sezone očekuje se prvog vikenda u prosincu, i to u austrijskom Nassfeldu, koji tradicionalno ugošćuje i nekoliko tisuća prvih sezonskih skijaša. Uslijedit će i otvaranja na Kronplatzu, Katschbergu, Sillianu te gotovo svim slovenskim skijalištima.

Što se Hrvatske tiče, osim Sljemena i Platka, sezona je vrlo upitna u olimpijskom centru na Bjelolasici pa se skijaši ove godine i neće moći najbolje provesti u Hrvatskoj.

Među povoljnima konačno i Francuska

Masovno otvaranje zimske sezone očekuje se prvog vikenda u prosincu

Od primamljivih aranžmana valja izdvojiti Kompasove skijaške škole koje se organiziraju u vrijeme zimskih školskih praznika - od 2. do 16. siječnja (za predškolce i do 22. siječnja) u čak šest europskih destinacija - i to s obukom na hrvatskom jeziku. Takvi tečajevi s iskusnim učiteljima skijanja nude se u Sillianu, Matreiju, Bad Kleinkirchheimu, Kronplatzu, Zillertalu i Passo Tonaleu.

Adriatica.net želi privući mlađe skijaše novitetom u ponudi - odmorom bez roditelja u Gerlitzen Alpama, koji po cijeni od 3.690 kuna po osobi uključuje autobusni prijevoz, kupanje u termama, večernji obilazak grada, popust na najam i servis opreme, sedam polupansiona u hotelu Egger i šestodnevnu skijašku kartu. U cijeni su i cjelodnevna snježna škola u kojoj se uz skijanje može savladati snowboard, cjelodnevna briga voditelja i liječnika, putno zdravstveno osiguranje, večernja animacija i tombola te završno natjecanje s podjelom diploma i medalja.

Iako zvuči nevjerojatno, u Kompasu su trenutno najpovoljniji skijaški aranžmani za Francusku, gdje se sedmodnevni smještaj u apartmanu, autobusni prijevoz i skijaška karta mogu dobiti za nevjerojatnih 1.400 kuna po osobi. Za tisuću kuna više u austrijskom se Filzmosu (u sklopu područja Amade) može pronaći sedmodnevni polupansion u hotelu Alpenkrone od 7. do 14. siječnja.

Među traženijim aranžmanima ističe se i skijanje u austrijskom termalnom središtu Bad Kleinkirchheimu, gdje tjedan polupansiona u naselju Grosswild (na samom skijalištu) u prosincu košta 5.345 kuna po osobi, u što je uključena i skijaška karta.

Od vikend-ponuda u susjedstvu izdvojiti se može paket za Cerkno, koji za cijenu od 805 kuna po osobi uključuje dva polupansiona u hotelu s tri zvjezdice i trodnevnu skijašku kartu.