DOBRA CIJENA I KVALITETA

Hrvatska vina osvajaju Britance

14.01.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Britanski kolumnist, TV voditelj i stručnjak za vina hvali kvalitetu hrvatskih, portugalskih i rumunjskih vina. U potrazi za kvalitetnim vinima čije cijene su itekako pristupačne, među ostalim izdvaja i hrvatska vina pitajući se: 'Zašto češće ne pijemo ta vina?'

'Jedna od prekrasnih stvari kod vina jest ta da uvijek postoji mogućnost da istražite nešto novo, bila to neka nova berba, relativno nepoznata sorta grožđa ili pak neotkriveni kutak zemlje s vrhunskim vinogradima', piše Olly Smith za Daily Mail.

Olly navodi kako je imao želju otkriti ponudu vina izvan granica već razvikane Francuske, Španjolske i Italije, a posve su ga oduševila vina iz Hrvatske, Portugala i Rumunjske. Kako navodi, vina iz ovih zemalja ne samo da su ukusna i kvalitetna, već su i cjenovno itekako privlačna te će zbog toga vrlo brzo steći široki krug obožavatelja. S obzirom na sve predispozicije koje ova vina imaju, Olly se pita: 'Zašto češće ne pijemo ta vina?!'

Od rumunjskih vina Smith izdvaja syrah, pinot noir, pinot grigio i sauvignon blanc, navodeći kako nude dobru kvalitetu s odličnom dozom voćnog okusa. 'No Balkan ima još više toga za ponuditi, a to će vam reći svatko tko je bio na odmoru u Hrvatskoj', piše Smith.

'Marks & Spencer odnedavno prodaje hrvatska vina, a tu su sorte koje imaju doista jedinstven okus; miris im je doista poseban i svjež, nešto između svježih bijelih talijanskih vina i aromatičnih vina Alsace', navodi Smith te dodaje kako bijela hrvatska vina odlično pašu uz školjke zahvaljujući oštrim i čistim okusima i mirisima, a preporučuje istarsku malvaziju Pilato, a ističe i graševinu Zlatnu dolinu, i to berbu iz 2011. godine.