ZDRAVLJE NACIJE

Hrvati se najviše boje srčanog udara

  • Autor: K.Z.
  • Zadnja izmjena 06.10.2011 15:06
  • Objavljeno 06.10.2011 u 14:13
muškarac ured srčani udar

muškarac ured srčani udar

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Gotovo 63 posto hrvatskih građana smatra da je njihovo zdravlje 'dobro', 'vrlo dobro' ili 'odlično', a 32 posto njih smatra da nisu izloženi zdravstvenim rizicima

Danas su predstavljeni rezultati Philipsovog istraživanja 'Zdravlje i kvaliteta života Hrvata’, koji pokazuju da je percepcija većine ispitanika u pogledu njihova zdravlja iznenađujuće dobra. U istraživanju je sudjelovalo 1000 ispitanika različite životne dobi, a 63 posto njih smatra da je njihovo zdravlje dobro. Tek 17 posto ispitanih izjavilo je da misli da je njihovo zdravlje loše.


Rezultati pokazuju da je 24 posto ispitanika zabrinuto zbog kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, dok ih se u prosjeku 7 posto brine o onkološkim bolestima kao mogućoj prijetnji u idućih pet godina. Prema dostupnoj statistici, više od 49 posto smrti u Hrvatskoj uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima, a kod 26 posto njih uzrok je rak.

Rezultati pokazuju i da se devet posto ispitanika brine zbog mogućnosti gubitka vida, a njih 15 posto zbog lokomotornih bolesti. Više od 32 posto ispitanika uopće se ne brine zbog mogućih zdravstvenih problema.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o dijagnostici. Tako 50 posto njih misli da je u Hrvatskoj dovoljno dostupna tehnologija za ranu dijagnostiku i liječenje, a više od 52 posto vjeruje da moderna dijagnostika može omogućiti dulji život.

U sklopu prezentiranja rezultata održan je i okrugli stol na kojemu su stručnjaci govorili o izazovima suvremenog zdravstva, a komentirali su i rezultate istraživanja. Naglasili su da je iznimno važna prevencija koja se prvenstveno očituje u njegovanju zdravih životnih navika te preventivnim pregledima.

Istaknuto je da globalni trendovi pokazuju da svjetska populacija stari dosad neviđenom brzinom. Godine 2000. bilo je više od 600 milijuna ljudi starijih od 60 godina, a do 2006. taj se broj povećao na 700 milijuna. Do 2050. gotovo će se utrostručiti i iznosit će nevjerojatne dvije milijarde ljudi. Do 2050. predviđa se da će polovica stanovništva u razvijenim zemljama patiti od neke kronične bolesti. Zbog svega toga, naglasili su stručnjaci, važno je podizati svijest o zdravstvenim problemima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi