ODMOR NA KREDIT

Hrvati će masovno na skijanje usprkos besparici

03.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Skijaška sezona već se polako zahuktava, a unatoč besparici na snijegu će se, po procjenama turističkih agencija, i ove godine zabavljati više stotina tisuća Hrvata. Uz već tradicionalne destinacije u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj, Italiji, Bugarskoj te Bosni i Hercegovini ove se godine prvi put nude i skijanja u Turskoj, ali i Americi

Zimski aranžmani dobro se prodaju bez obzira što će ih većina kupaca otplatiti neposredno pred odlazak na ljetni odmor, budući da se najveći broj skijaških putovanja otplaćuje na rate.

Čak i ako ne želite biti prvi na snijegu, krajnje je vrijeme da odaberete mjesto na kojem želite uživati u zimskim radostima. Prvi snjegovi već su zabijelili obronke planina, Svjetski kup krenuo je s utrkama po alpskim skijalištima, a turističke agencije odavno su izdale svoje kataloge.

Sve popularnije bugarsko skijalište Bansko

Otvorenje skijaške sezone, tzv. ski open, tradicionalno započinje početkom prosinca kada se trodnevni ili četverodnevni skijaški aranžmani u dvokrevetnim sobama hotela u austrijskom Nasfeldu ili Matrei u istočnom Tirolu mogu dobiti za tek nešto više od tisuću kuna.

U agencijama ističu da su za otvorenje sezone najpopularnija austrijska skijališta u Koruškoj i Istočnom Tirolu. Uz legendarni Nassfeld tu su i Schladming, Flachau, Kitzbühel itd. Iako bez velikih fešti, koncerata i parada, prvih dana prosinca zagarantirana je ugodna sportska atmosfera, ponekad tek malo narušena pokojom veselicom i već tradicionalnim kartaškim turnirima dugo u zimsku noć.

Najpopularniji skijaški termin Hrvatima je razdoblje oko Nove godine i u vrijeme zimskih školskih praznika. Cijene su stoga osjetno više nego kasnije tijekom prosinca ili kasnog siječnja pa u agencijama savjetuju izbjegavanje novogodišnjeg termina svima koji nemaju djecu školskog uzrasta ili tijekom godine nisu uštedjeli višak novca namijenjen zimskim radostima.

Zahtjevnijim skijašima zanimljiviji su manje popularni termini, bez velikih gužvi, te kvalitetnija skijališta s dužim i ozbiljnijim stazama gdje će izvući maksimum od svoje skupe i profesionalne opreme.

Hrvati će se, kao i ranijih godina, uglavnom rasporediti po austrijskim skijalištima ako dolaze iz sjeverne Hrvatske, odnosno po Italiji ako su bliže moru. Slovenija je tek treća destinacija, posebno jer cijenama više ne zaostaje za zapadnim susjedima.

Zimski hit Bugarske je skijalište Bansko, 150 kilometara južno od glavnoga grada Sofije. Spoj tradicije i povijesti tu se savršeno nadovezuje na zimsku priču modernog skijališta. Tradicionalne taverne odišu šarmom i ugodnom atmosferom, a nude bogatu ponudu tradicionalnih jela i izvrstan izbor bugarskih vina.

Mondeno francusko zimovalište Val d'Isere

U svim alpskim odredištima staze su vrhunski uređene, vučnice besprijekorne, a dodatni sadržaji zadovoljavaju i potrebe najzahtjevnijih. Za obiteljske odmore uz austrijska i talijanska skijališta zbog škola skijanja i drugih dodatnih sadržaja dobri su i francuski Alpe d' Huez te slovenski Bled, Kranjska Gora i Krvavec. Uz mnoga poznata austrijska i talijanska odredišta, tu su i francuski Val Thorens te Val d'Isere.

Nešto manji izbor imaju oni koji se odluče skijati u Bosni i Hercegovini, no iz godine u godinu skijaški se centri na nekadašnjim olimpijskim centrima Jahorine i Bjelašnice razvijaju i prikupljaju sve više gostiju.

Vrhunski uređene staze i nenadmašna gostoljubivost karakteristika su talijanskih skijališta kao što su Madonna di Campiglio, Canazei, Bormio ili Cortina d'Ampezzo gdje uz velik broj sunčanih sati možete uživati i u prekrasnom planinskom krajoliku. Snijega sigurno ima tijekom cijele zime, a na ledenjacima se skijati može i u drugim dijelovima godine.

Ako je vjerovati meteorolozima, pred nama je najhladnija zima tisućljeća, pa će češći odlasci na snijeg tijekom veljače i ožujka biti pun pogodak. Najgore što možete napraviti jest sredinom siječnja skije pospremiti za sljedeću zimu.

Oprema je preskupa da je ne koristite češće, pa makar i na Sljemenu kad prorade staze koje se pripremaju za sada već tradicionalne slalomske utrke Svjetskog kupa, koje bi se ove godine trebale održati početkom siječnja.