gastro gozba

Hranjive naranče zvijezde su siječanjskog menija Bota Šare

19.01.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Zdrava jela možete pripremiti i u vlastitom domu, evo recepata

Tmurno zimsko vrijeme, kad se većina nas bori s prehladama, za tren možemo pretvoriti u pravu gastro gozbu koja će našem organizmu dati snagu, vitaminsku bombu i radost. Divlje i slatke naranče su tako zvijezde zimskog menija obitelji Šare i njihovih restorana Bota Šare.

Divlja ili slatka naranča je zaštitni znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa do Pelješca koji u svom okrilju nema tu voćnu vrstu. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatke i ljute naranče koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.

Naranča jača imunitet i kožu čuva zdravom, a upravo zbog vitamina C i antivirusnih tvari koje sadrži preporučuje se kod prehlada, gripe te za podizanje imuniteta. Ljepota narančina stabla, koje može narasti i do 12 metara visine, do izražaja posebno dolazi u zimsko vrijeme, kad stabla puna plodova ostavljaju dojam prirodno okićenog drvca. Darivanje plodova naranče oduvijek je najljepši izraz ljubavi i poštovanja. I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko Arapskog stanovništva dok slatka naranča na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.

Izgledom je ljuta naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od unutrašnjeg djela radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve pošto se vjeruje ima umirujući učinak na organizam. U današnje se vrijeme obje naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

U obitelji Bota Šare slatka naranča se priprema cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine od iste rade arancini - ušećerena narančina kora. Ovog siječnja na njihovom meniju, a koji možemo pripremiti i u vlastitom domu, nalaze se Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja, te Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve.

Naranča je voće koje vole sve generacije, a njena priprema upravo sada razveselit će cijelu obitelj i društvo.

SALATA OD KONZERVIRANE PALAMIDE SA SLATKOM NARANČOM I KAPARIMA

KONZERVIRANA RIBA

Sastojci:

  • 1 kg palamide
  • 1.2 dcl octa
  • 0.8 dkg krupne stonske soli
  • Voda
  • lovorov list
  • ružmarin
  • papar u zrnu

Priprema:

Ribu ubaciti u mješavinu octa i soli dodati vode koliko je potrebno kako bi se prekrila riba, dodati začinsko bilje te kuhati 45 min do 1h. Kada je riba kuhana prebaciti ju u sterilizirane teglice, prekriti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja te dobro zatvoriti.

SALATA

Sastojci:

  • 100 g konzervirane palamide
  • 50 g zelene salate i rikule
  • 20g slatke naranče
  • domaćih kapara po želji
  • sol po želji
  • papar po želji
  • maslinovo ulje po želji

Priprema:

Palamidu usitniti na manje komade, naranču također te pomiješati sa ostalim sastojcima te servirati.

CARPACIO OD GOFA U EMULZIJI OD SLATKE NARANČE I MASLINOVOG ULJA

EMULZIJA

Sastojci:

  • 1 dcl soka naranče
  • 1 zlica meda
  • maslinovo ulje po potrebi

Priprema:

Sastojke izmiksati štabnim mikserom dok se ne dobije kremasta smjesa.

CARPACIO

Priprema:

100 g svježeg gofa izrezati na tanke fetice, posložiti u krug na plitki tanjur te emulziju servirati u sredinu. Posoliti i popapriti te dodati ostale sastojke po želji, bosiljak, kapari, naribani parmezan.

PANNA COTTA S DOMAĆOM MARMELDOM OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

PANNA COTTA

Sastojci:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 150 ml mljeka
  • 60 g šećera
  • pola žlicice ekstrakta vanilije
  • 4 g želatine

Priprema:

Sve sastojke osim želatine staviti u teću i ugrijati, prije nego što zakipi maknuti s plina te zatim dodati želatinu predhodno zamješanu u 2 žlice vode. Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama na hlađenju.

MARMELADA OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

Sastojci:

  • 3 kg domaćih gorkih naranči
  • 0,5 kg očišćene slatke naranče
  • sok 2 limuna
  • 600 g domaće mrkve
  • 0,5 kg šećera

Priprema:

Naranče dobro oprati, zatim oguliti od kore i bijelih opni 1,4 kora ostaviti za kuhanje. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve košćice te ih dobro vezati u gazu. Očišćene naranče, koru, košćice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri. Zatim maknuti sa vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 min. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.