prevencija raka kože

Genijalan potez: Besplatne kreme za sunčanje dijelit će svim građanima

12.06.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Nizozemska vlada donijela je mjeru prema kojoj će građanima tijekom ljeta pružiti mogućnost besplatnog nanošenja kreme za zaštitu od sunca na brojnim lokacijama u gradovima

Nizozemski građani ove će sezone dobiti besplatne kreme za sunčanje kako bi se smanjio rekordno visok broj oboljelih od raka kože u ovoj zemlji.

Dispenzeri s proizvodima za zaštitu kože od sunca bit će ponuđeni tijekom ljeta u školama, sveučilištima, festivalima, parkovima, sportskim manifestacijama i gradskim površinama, objavila je nizozemska vlada.

Političari poručuju kako je cilj ove mjere širenje svijesti o važnosti zaštite kože tijekom ljeta te želja da istu učine što dostupnijom za širu populaciju koja više neće imati izgovor u skupoći ili poteškoćama s nabavkom.

Začetnik ove ideje je dermatolog koji je predložio da se dispenzeri za dezinfekciju ruku korišteni tijekom pandemije jednostavno prenamijene u ovu svrhu koja će potaknuti građane da im nanošenje krema za sunčanje postane svakodnevna navika.

'Upravo su kreme za zaštitu kože od sunca dokazano najbolja prevencija oboljenja od raka kože uzrokovanog opeklinama. Posebno je važno zaštiti djecu te im stvoriti naviku brige o koži jednako kao što brinu o pranju zubiju', poručuju iz klinike North Sea odakle je krenula inicijativa.

Stručnjaci tvrde kako će ulaganje u ovu mjeru dugoročno smanjiti troškove koje zahtijeva znatno povišen broj oboljelih od raka kože proteklih godina, s tendencijom rasta u narednim godinama u kojima se prognoziraju ljeta sa sve višim temperaturama i UV zračenjima.