SPOJ TRADICIJE I MAŠTE

Fina i zdravija blagdanska klopa

24.12.2008 u 08:00

Bionic
Reading

Blagdanska atmosfera mira i obilja prilika je kad bismo se svi trebali posvetiti najmilijima, razmisliti o dobroti i svemu što je u životu istinski važno, ali nije zgorega ni prepustiti se gastronomskim užicima

Kakav jelovnik napraviti za blagdane, a da sadrži i malo tradicije, zdrave hrane, ali i maštovitosti? Često se spominje da zdrava hrana može biti i jako fina. To je istina, ali kad bismo se do kraja željeli pridržavati svih uputa o zdravoj prehrani, valjalo bi se dosta toga odreći ili drastično smanjiti. Tu nastupa problem: upravo je većina klope u kojoj pretjerujemo za Božić i Novu godinu puna šećera i kolesterola. I što sad?

Uživajte kao i dosad – ne morate baš za Božić drastično mijenjati navike, a ako ste ipak zabrinuti zbog mogućih posljedica koje će blagdanska klopica ostaviti na vaše zdravlje ili liniju, možemo vas tek upozoriti da prikočite po pitanju količina i dati pokoju ideju za malkice zdravije obroke.

Riba nije dobra samo za Badnjak, pa u morskim delicijama možete nastaviti uživati i nakon ponoći, kao i sljedećih dana. Prolistajte kuharice – vjerojatno ćete se iznenaditi na koje je sve načine moguće pripremiti finu, a zdravu ribu! Mislite li da Božić nije potpun bez purice s mlincima i svinjske pečenke s francuskom salatom, a želite li zdravije alternative, svidjet će vam se vijest da su u kuhinji moderna miješanja utjecaja iz različitih krajeva svijeta. Nabavite zagorsku puricu koja je trčala po dvorištu (meso joj je drukčije od uobičajene puretine iz mesnice i vrlo je ukusno) ili načinite roladu samo od purećih prsa, pečenu u foliji s manje masnoće. Cijelu puricu ili prsa ispunite nadjevom od kestena, gljiva ili povrća, poslužite je s hrskavim povrćem iz woka umjesto mlinaca, eksperimentirajte sa začinskim travama...

Umjesto masnih umaka s vrhnjem poslužite se jogurtom: iznimno ukusan je umak od jogurta, češnjaka, začinskih trava po želji, sa ili bez senfa. Ako ne možete bez francuske salate, a bojite se kolesterola, pripremite je s kvalitetnom majonezom bez zločestih masnoća i namirnica životinjskog porijekla. Ima ih obogaćenih omega-3 masnim kiselinama, s maslinovim uljem, tunjevinom i drugim dodacima, a neke među njima su hrvatski proizvodi. Usput, ako ste mislili da se industrijske majoneze izrađuju od puno jaja, u zabludi ste: naći ćete hrpu ljudi koji su gadno alergični na jaja, a majonezu jedu bez problema.

Namazi su praktični, jer ih možete pripremiti unaprijed, za više dana. Glavnu smjesu možete podijeliti na više manjih te načiniti nekoliko varijanti, eksperimentirajući s dodacima. Ljudi su navikli na teške namaze od tunjevine, s puno vrhnja i majoneze. Kušajte namaz od gore spomenute majoneze, svježeg kravljeg sira, ribe iz konzerve, crvenog luka, češnjaka, peršina i trava po želji (preporučujemo kadulju, timijan, majčinu dušicu). Originalni recept nije s tunjevinom, nego sa sardinom i skušom (omjer pola-pola) i baš je takav većini ljudi najukusniji. Sol, papar i senf dodajte po želji, a i jedno kuhano jaje neće rezultirati kolesterolskom bombom. Ako se želite ipak osigurati, jednostavno odstranite žumanjak. Sve izmiješajte štapnim mikserom. Većina gostiju neće uočiti razliku, a oni koji shvate da je u vašem namazu nešto drukčije, uglavnom će reći da je promjena pozitivna i neće vjerovati da u namazu nema masnog kiselog vrhnja.

Puno vrsta sitnih kolačića odlična je opcija, a ako želite zdravije verzije, zadržite se na kolačićima s puno suhog voća, orašastih plodova, kakaa, tamne čokolade. Izbjegavajte teške kreme s maslacem - margarini bez (ili s minimumom) transmasnoća su nešto skuplji od običnog margarina, ali su zato bitno zdraviji. Umjesto šlaga koristite biljno zamjensko vrhnje. Bez obzira je li riječ o vrhnju za kuhanje ili za šlag, i zamjenska biljna vrhnja su dosta kalorična, te sadrže E dodatke (informirajte se koji su E brojevi opasni, a koji ne). Primjerice, zobeno vrhnje ili krema iz trgovine zdrave hrane relativno je dobra garancija kvalitete, a ako ništa drugo, bar ne sadrži kolesterol. Obično pšenično brašno u pokojem receptu zamijenite tipom 850 ili brašnom od ostalih žitarica (po mogućnosti integralnim). Smeđi šećer možete staviti u sve kolače, osim tamo gdje ide šećer u prahu (ili ako baš inzistirate na bijeloj boji), no i tu valja paziti da kupite pravi smeđi šećer od trske, a ne obojeni bijeli šećer. Slad je odlična zamjena za šećer, ali nije pogodan za sve kolače, jer je u tekućem obliku.

I za kraj, mogu li Božić i Nova proći bez neuništive sarme? Nema razloga, jer kiseli kupus, riža i rajčica su zdravi, a meso u sarmi može biti ili svinjsko ili pureće ili pileće, pomiješano sa sojom... Možete čak kušati i sarmu bez mesa, sa sojom ili seitanom. Stavljate li u sarmu smeđu rižu, morat ćete je duže kuhati. Kakvu god sarmu odabrali, ne pretjerujte s količinom mesa i uživajte u njoj više puta tijekom blagdana!