AKO NE ZNATE...

Evo zašto nije dobro prati zube odmah nakon doručka

17.12.2021 u 08:55

Bionic
Reading

Jutarnje pranje zuba neizbježan je ritual koji ne propuštamo, no jeste li znali da ih ne smijete prati nakon doručka?

Svako jutro odvojite barem dvije minute da temeljito operete zube. Ali zapitajte se kad to radite: odmah nakon buđenja ili nakon što doručkujete omiljenu zobenu kašu ili tost s malo maslaca?

Osim što ujutro želimo imati svjež dah, pranje zuba igra vrlo bitnu ulogu u oralnom zdravlju.

Naime bakterije se noću još više nasele u našoj usnoj šupljini jer se dok spavamo u njoj stvara puno manje sline koja bi to inače spriječila.

Spomenute bakterije vrlo su opasne i mogu uzrokovati karijes ili bolesti desni.

Ako pak bakterije predugo borave na zubima, mogu stvoriti plak - ljepljiv bijeli film koji proizvodi kiseline nakon jela ili pića. Ove kiseline mogu napasti zubnu caklinu, uzrokovati karijes i dovesti do gingivitisa (stanje koje uzrokuje natečene desni koje mogu krvariti).

DOBIVATE LI IH DOVOLJNO?

Kako starimo, ovi su nam vitamini i minerali sve potrebniji

Pogledaj galeriju

Na kraju se plak može stvrdnuti i pretvoriti u kamenac koji se ne može ukloniti četkicom za zube, a za uklanjanje je potrebno profesionalno čišćenje usta. Također može uzrokovati parodontalnu bolest – ozbiljnu infekciju koja oštećuje desni i čak može uništiti kost. Stoga je pranje zubi ujutro iznimno važno kako biste se riješili ovih bakterija.

Osim toga, pasta za zube sadrži minerale za jačanje koji tvore zaštitnu barijeru za početak dana i mogu zaštititi od različitih stresova kojima su zubi izloženi tijekom jela i pića.

Perete li zube prije ili poslije doručka?

Općenito, stomatolozi preporučuju pranje zuba prije doručka kako bi se uklonile nakupljene bakterije prije nego što se razviju u štetni plak. Naime ubrzo nakon prvog obroka caklina je zbog kiselih namirnica poput voća, sokova ili kave oslabljena i postoji opasnost od promjene boje. Pranje zuba odmah nakon doručka zapravo može učiniti više štete nego koristi! Kisela hrana može nakratko izbaciti caklinu iz ravnoteže, a prerano četkanje, dok je caklina još u ovom osjetljivom stanju, može uzrokovati oštećenje. Kiselina troši zubnu caklinu i stanji je, povećavajući njezinu osjetljivost i povećavajući vjerojatnost karijesa.

Dakle ako želite ponovno oprati zube nakon doručka, stručnjaci savjetuju da prvo pričekate 30 do 60 minuta. Tek tada se caklina ponovno stabilizira i možete izbjeći promjenu boje.