ISTRAŽIVANJE OTKRIVA

Evo zašto bomboni mogu biti opasni za djecu

07.08.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako se mala djeca najčešće guše tvrdim bombonima, a zatim mesom, sirovim voćem i povrćem te orašastim plodovima. Kako smanjiti rizik?

Tvrdi bomboni su hrana odgovorna za najveći broj slučajeva gušenja djece, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Slatko, ali opasno!

Između 2001. i 2009. godine, više od 16.100 djece stare 14 godina i manje završilo je na hitnoj pomoći zato što su se gušili tvrdim bombonima, pokazali su rezultati istraživanja. Sveukupno, tijekom osam godina trajanja studije, gotovo 112.000 djece završilo je na odjelu hitne pomoći zbog gušenja hranom, odnosno 12.400 djece godišnje. To znači kako je 15 posto svih slučajeva gušenja koji su zahtijevali hitnu intervenciju bilo zbog tvrdih bombona.

Sljedeće najčešće namirnice zbog kojih su roditelji djece tražili pomoć bile su meso, kost, voće i povrće, mlijeko, orašasti plodovi, čips i kokice, keksi i krekeri i prženi krumpirići.

Od ukupnog broja djece koja su hospitalizirana zbog gušenja hranom, deset posto je zadržano radi liječenja, dok je većina puštena kući. Djeca koja su se gušila hot dogom, sjemenkama ili orašastim plodovima pritom su češće trebala ostati na liječenju.

Prosječna dob djece koja su primljena zbog gušenja hranom bila je četiri i pol godine, a više od polovice malih pacijenata bili su dječaci.

Stručnjaci iz bolnice Nationwide Children's Hospital iz Ohija analizirali su podatke na nacionalnoj razini, fokusirajući se na slučajeve koji nisu završili smrću pacijenata.

Ostatak teksta možete pročitati na ordinacija.hr.