KAJGANA, POŠIRANA...

Evo kako savršeno pripremiti jaja na nekoliko načina

12.10.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Jeste li i vi pripremali jaja na potpuno krivi način? Poznati londonski chef Shay Cooper, glavni kuhar hotela The Goring, otkrio je nekoliko vrlo korisnih savjeta

Možda niste ni svjesni toga da cijelo vrijeme pripremate jaja na posve krivi način? 

Mnogi doručak ne mogu zamisliti bez kuhanih ili pečenih jaja. Iako se čini kako se prilikom pripremanja jaja nema što pogriješiti, chef Cooper ukazao je na nekoliko najčešćih grešaka.

Uz pomoć ovih savjeta, nikad nećete prepeći ili prekuhati jaje.

Kuhana jaja

Savjet 1. – Uvijek koristite svježa jaja

Ukoliko nisu svježa, bjelanjak će se prilikom pripremanja raspasti i neće biti kompaktan. Stoga je bitno da su što svježija, upozorava Cooper.

Savjet 2. – Nemojte pretjerivati s vinskim octom

Mnogi pretjeruju s korištenjem vinskog octa prilikom pripremanja poširanih jaja jer vjeruju kako to pomaže da se jaje bolje i brže skuha. Cooper kaže kako je to potpuno pogrešno jer će se tako žumanjak duže kuhati, a bjelanjak će biti nejednako skuhan. Zbog toga koristite samo nekoliko kapi vinskog octa prilikom pripreme poširanog jaja.

Savjet 3. – Nikad ne razbijajte jaja direktno u tavu

Ovo je vrlo česta greška koju rade mnogi, stoga prije nego jaja počnete peći u tavi razbijte ih u zdjelici te pažljivo odvojite ostatke ljuske ili sitnih bijelih vlakana iz žumanca.

Jaja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Savjet 4. – Ne stavljajte jaja direktno u kipuću vodu

I vi imate običaj ubacivati jaja direktno u proključalu vodu? Nemojte to više raditi jer, kako kaže Shay Cooper, tako se vrlo lako može oštetiti bjelanjak. Umjesto toga, jaja stavite odmah u vodu koju ste stavili da se kuha, piše Daily Mail.

Pečena jaja

  1. Nemojte dodavati previše vrhnja ili mlijeka.

Dodani tekući sastojci samo će potaknuti odvajanje bjelanjka i žumanjka.

2. Dobro ih razmutite prije pripreme.

Ovo je ključni korak koji ne smijete zaboraviti prilikom pripreme jaja.  

3. Provjerite je li boja umućene smjese ujednačena.

'Poželjno je uzeti veliku zdjelu i jaja umutiti pomoću kružnih pokreta prema površini. Bitno je da se postigne prozračnost smjese', objašnjava poznati chef.

4. Pripazite da se jaja ne prepeku.

Kajgana ili omlet vrlo se lako prepeku i postanu suha, a ne sočna. Kako se to ne bi dogodilo, morate ih izvaditi mrvicu prije nego mislite da su gotova kako se ne bi prepekla zbog vreline tave.

Kuhana jaja

Držite se minutaže kuhanja

Iako se čini vrlo jednostavno jelo, mnogi pogrešno pripremaju kuhana jaja. Shay Cooper ističe kako je bitno držati se preporučenog vremena za pripremu. Ukoliko želite meko kuhano jaje - dovoljne su tri minute (žumance će biti gotovo u tekućem stanju), četiri minute potrebne su za žumanjke s nešto čvršćim, ali još uvijek mekim središtem, a sedam minuta trebate kuhati jaje ukoliko želite vrlo tvrdo kuhano jaje. Cooper kaže kako se radi o minutažama za srednje velika jaja, a ukoliko se radi o velikim jajima, dodajte vremenu kuhanja još minutu ili dvije ako se radi o onima posebno velikim.

Trik za guljenje ljuske

Zvuči pomalo čudno, ali jako svježa jaja teža su za guljenje ako su tvrdo kuhana, pa Cooper preporučuje ona koja nisu jako svježa.