zaustavite bolove

Zdrava hrana i jak imunitet učinkovito su oružje protiv afti

13.09.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Afte nisu opasne, ali mogu biti jako bolne i iritantne, pogotovo ako ih često dobivate. One nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na drugu osobu

Jedno od najčešćih oboljenja oralne sluznice su afte. One su male i bolne ranice koje se pojavljuju unutar usta i imaju sklonost učestalom ponavljanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana. Uzrokuju bol nesrazmjernu svojoj veličini te ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe, npr. jedenje, gutanje i govor.

Vrste afti

Afte nisu opasne, ali mogu biti jako bolne i iritantne, pogotovo ako ih često dobivate. One nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na drugu osobu. Kod mlađe populacije, djece, djevojaka i mlađih žena afte se pojavljuju češće nego kod starijih osoba. Bolest je češća među ljudima višeg socioekonomskog statusa, kod osoba koje su pojačano izložene stresu, a ponekad se radi o obiteljskoj predispoziciji.

Afte mogu biti malene, velike, nalik herpesu, tzv. herpetiformne afte, a nekoliko dana prije izbijanja na tim se mjestima može osjetiti svrbež ili peckanje.

Malene afte pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, često se pojavljuju u skupinama od dvije, tri i općenito nestaju same od sebe u roku od 10-ak dana, ne ostavljajući ožiljak. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom. Veće afte traju više tjedana, a sporije cijele jer se radi o dubljoj ranici. Veće su afte rjeđe, mogu biti nepravilno oblikovane, veoma su bolne, a liječenje može potrajati tjednima i često ostavljaju ožiljke.

Kako i zašto nastaju?

Afte nalik herpesu su jako bolne sićušne elceracije (promjera 1-2 mm) koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika. Simptomi afti su peckanje i bol koja se pogoršava ako osoba jede vruću ili začinjenu hranu. Teške afte mogu uzrokovati povišenu temperaturu, oteknuća vratnih limfnih čvorova i općenito osjećaj slabosti. Kako i zašto nastaju? Uzrok afti nije poznat, ali postoje predisponirajući faktori u koje ubrajamo: obiteljsku povijest, anemiju zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B, neutropeniju, lokalnu traumu, alergijska stanja i osjetljivosti na određene sastojke hrane, emocionalni stres, fizičku iscrpljenost, usporen protok u krvnim žilama epitela, metaboličke poremećaje (gastritis), hormonalne poremećaje te kronične bolesti koje dovode do slabljenja funkcije imunološkog sustava.

Sprečavanje nastajanja afti težak je zadatak za osobe koje su sklone njihovom dobivanju. Najbolji način da suzbijete pojavljivanje je da jedete zdravu hranu, ojačate imunitet i ono najvažnije što svatko treba izbjegavati su stresne situacije.